Newconomy 12e naar beurs

Newconomy, het investeringsbedrijf van Maurice de Hond dat startende Internetbedrijven financiert, krijgt op 12 april een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. De Hond hoopt met de beursgang tussen de 75 en 100 miljoen euro op te halen. Het aandeel Newconomy zal worden genoteerd aan de Euro.NM beurs.

Newconomy verwacht zo'n 25 miljoen aandelen uit de geven. Het exacte aantal hangt af van de bandbreedte die voor de uitgifteprijs vastgesteld zal worden. Woensdag 5 april start de inschrijving voor de aandelen van Newconomy. De inschrijving wordt begeleid door ABN Amro Rothschild, de bank die ook Internetaanbieder World Online bijstond bij zijn beursgang, twee weken geleden.

Werknemers van Newconomy hebben voorrang bij de toewijzing van aandelen. In tegenstelling tot het personeel van World Online, kan dat van Newconomy geen renteloze lening sluiten bij hun werkgever om aandelen te kopen. De werknemers kunnen wel via ABN Amro voor maximaal 5000 euro een lening afsluiten. Een flink deel van het personeel van Internetaanbieder World Online heeft bij het bedrijf renteloos geld geleend. Door de koersval is een deel van de medewerkers in de problemen gekomen.

De huidige aandeelhouders van Newconomy zullen hun aandelen voorlopig niet verkopen. De Hond heeft zich verplicht zijn belang (16,5 procent) een jaar vast te houden. Hetzelfde geldt voor bestuurdes Oscar Appeldoorn (8,4 procent) en Ruud Smeets (7,6 procent). Andere investeerders, zoals Nesbic (16,8 procent), Wegener (6 procent) en Sonera (5,5 procent), mogen na zes maanden hun aandelen verkopen.