Nell

Michael Apted kan alles. Hij kan met letterlijk jarenlang geduld subtiele sociale documentaires maken, zoals de reeks 7 up tot en met laatstelijk 42 up, waarin hij een groepje Engelse jongens, mannen inmiddels, volgt. Maar hij regisseert ook een actiefilm als de meest recente James Bond. Of het wonderlijke Gorilla's in the mist, een effectieve kruising tussen liefdesdrama en natuurfilm.

Jodie Foster kan alles. Ze kon als kind al overtuigend koel-komisch zijn in de kindergangsterfilm Bugsy Malone. Ze was zowel het sociaal-onhandige verkrachte meisje in The Accused als de uiterst intelligente en sensitieve politievrouw in The Silence of the Lambs. Ze kan zelf ook regisseren, dat heeft ze in Little man Tate laten zien. En tegenwoordig produceert ze ook haar eigen films.

Liam Neeson kan alles. Hij was een zwierige zakenman tussen goed en fout in Schindler's list en hij was even goed een Schotse schelm in Rob Roy.

Wat kan er nog mis zijn met Nell? Niks toch zeker.

Hmmm. Michael Apted houdt zich in, hoor. Het verhaal van het verwilderde meisje in de wildernis van Noord-Amerika biedt hem alle gelegenheid even flink uit te pakken qua natuurschoon. Maar hij blijft met zijn camera dicht bij de hoofdrolspelers, af en toe een zilveren meer in mistflarden.

Jodie Foster houdt zich iets minder in als het verwilderde meisje. Maar dat is helemaal niet erg. Ze hanteert een taal die doeltreffend het midden houdt tussen dierlijke klanken en baby-Engels. En haar blik is weer van een angstaanjagende ernst. Mooi, mooi.

Liam Neeson is een hartverwarmende dokter. Hij vindt haar, hecht zich aan haar, redt haar. Hij is niet te week, niet te sullig.

Wat is het dan?

Het is die slappe nepfilosofie van gek is eigenlijk beter dan normaal en natuur beter dan cultuur en de mensen van de moderne samenleving moeten beter naar elkaar luisteren. Ja, want ze ,,hongeren naar de stilte''. Zal allemaal wel, maar als zulke boodschapperietjes uitmonden in een happy end met geroerde rechters, tot inkeer komende wetenschappers en in evenwicht gebrachte labieleriken – dan is al het goede werk daarvoor voor niks geweest.

Nell (Michael Apted, 1994, VS), zaterdag, Ned.1, 20.31-22.24u.

    • Bas Blokker