Nasdaq veert weer op

Aan het verlies van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq van deze week is gisteren een einde gekomen. De beurs, waar veel technologiefondsen staan genoteerd, won 115 punten (2,6 procent) op 4.573 punten. De beursindex Dow Jones deed het voor het eerst deze week minder goed dan kleine broer Nasdaq. De Dow-Jones verloor 58 punten (0,5 procent) op 10.922 punten.

Voor het eerst stonden deze week weer technologiefondsen in de top van de Dow Jones. Intel, United Technologies en Microsoft stegen 3 procent. Microsoft kon daarmee het verlies van de week als geheel binnen de perken te houden. Maandag kelderde het fonds met bijna 7 procent na geruchten over het mislukken van een schikking in de mededingingszaak waarin het softwareconcern is verwikkeld.

Volgens analisten was de neergang van de technologiefondsen deze week onvermijdelijk. De koers van de aandelen was tot zo'n hoogte gestegen dat het onhoudbaar werd, zo analiseerde Terrence Gabriel van de website IDEAglobal.com de situatie. De Nasdaq verloor deze week bijna 400 punten.

Beleggers raakten weinig onder de indruk van het rumour rond het bedrijf Yahoo. De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de manier waarop het Internetbedrijf omgaat met de informatie die het verzamelt van bezoekers van zijn websites. Het aandeel steeg, weliswaar minder dan gemiddeld op de Nasdaq, toch nog 1 procent. (ANP)