MANNELIJKE HUISARTS ZIET VAKER ZWANGERE TIENER IN ZIJN PRAKTIJK

Tienerzwangerschappen komen significant vaker voor in praktijken van oudere, mannelijke huisartsen dan in praktijken van een jongere, vrouwelijke huisarts. Dit blijkt uit een onderzoek van Engelse huisartsen, sociaal geologen en gynaecologen (British Medical Journal, 25 maart)

Het Verenigd Koninkrijk kent al jaren de meeste tienerzwangerschappen van West-Europa. De Trentregio, vernoemd naar de tussen Sheffield en Birmingham oostelijk stromende rivier de Trent, kent binnen het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal tienerzwangerschappen. Net als in Nederland hebben Engelse huisartsen een belangrijke rol bij seksuele voorlichting en geboorteregeling. Meer dan tweederde van alle vragen die patiënten over anticonceptie aan een arts stellen, stellen zij aan de huisarts.

Tussen 1994 en 1997 telden de onderzoekers 19.805 zwangerschappen bij meisjes tussen de 13 en 19 jaar in de Trentregio. Ze koppelden die gegevens aan de leeftijd en het geslacht van de 826 huisartsen van de zwangere tieners. 57 Procent van de tieners beviel, 38 procent onderging een abortus en 5 procent van de zwangere pubers kreeg een miskraam.

Praktijken van vrouwelijke huisartsen telden 9 procent minder tienerzwangerschappen dan de gemiddelde praktijk. In praktijken van jonge huisartsen, man of vrouw jonger dan 36 jaar, kwamen 16 procent minder tienerzwangerschappen voor en vrouwelijke artsen jonger dan 36 hadden 25 procent minder zwangere tieners in hun praktijk.

De onderzoekers weten niet waardoor het gevonden verschil ontstaat. Het kan zelfs niets met de interactie tussen arts en patiënt te maken hebben, maar worden veroorzaakt doordat vrouwelijke artsen het liefst in rustige praktijken werken, waarin onder andere minder tienerzwangerschappen voorkomen. Toch denken de onderzoekers dat ook de manier waarop vrouwelijke artsen hun patiënten benaderen, een gunstig effect heeft op het terugdringen van het aantal ongewenste zwangerschappen: uit andere onderzoeken is gebleken dat vrouwelijke artsen langer met hun patiënten praten en dat zij meer betrokken bij hun patiënten zijn. Bovendien praten vrouwelijke artsen makkelijker over gevoelige onderwerpen, zoals het gebruik van voorbehoedsmiddelen en seksueel overdraagbare aandoeningen, zo blijkt ook uit andere onderzoeken. Hierdoor kunnen zij de seksueel actieve tieners in hun praktijk beter voorlichten. Voor het feit dat jongere artsen blijkbaar het aantal tienerzwangerschappen beter in de hand konden houden, wisten de onderzoekers geen verklaring. De onderzoekers denken dat jonge dokters zich beter in hun puberpatiënten kunnen verplaatsen en daardoor meer zaken met deze patiënten kunnen bespreken dan oudere artsen. (Nienke van Trommel)

    • Nienke van Trommel