Judoka Van Nol dicht bij Sydney

Judoka Koen van Nol nadert de Olympische Spelen. De Haarlemmer vocht in Rotterdam voor een van zijn laatste kansen op uitzending naar het evenement in Sydney. Bij de Grand Prix in het topsportcentrum naast De Kuip slaagde hij nog niet in zijn streven. Maar Van Nol is zeer dicht bij het grote doel en zag Gerasime Khabuliani, zijn concurrent in de klasse tot 73 kilo, ten onder gaan.

Van Nol veroverde eind februari in München een olympische nominatie en moet op de Europese ranglijst bij de eerste negen blijven. Hij houdt de spanning erin: Van Nol staat namelijk tiende. De pupil van Cor van der Geest had in Rotterdam aan alle twijfel een einde kunnen maken met een medaille, maar strandde in de kwartfinales. De Rus Makarov, tweede van de wereld, was hem de baas.

Van Nol moet nu eind mei in Polen op de Europese titelstrijd zijn kwalificatie verdienen. Sinds gisteren leidt het geen twijfel meer dat hij en niet Khabuliani naar de EK mag. De voormalige Georgiër verloor in de herkansing. ,,Einde verhaal'', concludeerde Van der Geest. Maandag doet bondscoach Wijdenbosch een voordracht. Van Nol voelt zich nog niet zeker. ,,Ik geloof het pas als ik in het vliegtuig zit.'' Vorig jaar mocht tot zijn verbazing Khabuliani naar de WK. Van Nol vond zichzelf gelijkwaardig en spande tevergeefs een rechtszaak aan om een tweekamp de beslissing te laten brengen.

Van Nol heeft op de EK de kansen op Sydney in eigen hand, maar staart zich er niet blind op. ,,Als ik tegen mezelf zeg dat ik er moet staan, leg ik mezelf een druk op die niet terecht is. Ik ben in deze klasse gewoon niet de beste. Ik heb wel van de eerste acht gewonnen, maar kan zomaar verliezen van nummer veertien. Maar na München moest ik kleren passen voor de Spelen en werd ik door iedereen gebeld. De verwachtingen worden hoger.''

Françoise Harteveld en Jessica van der Spil (+78) grepen naast een nominatie. Ze hadden daarvoor eerste of tweede moeten worden. Ze bereikten wel de strijd om brons. Harteveld won, Van der Spil verloor. De eerste mag daarom waarschijnlijk naar de EK en kan als ze daar een medaille wint alsnog naar de Spelen.