Jongensdroom met bal

Waar gaat het die dag om? Volgens de coördinator Sportzaken om ,,een stukje PR naar de mensen toe''. En waar letten de trainers op? ,,Hoe de jongens het spelletje beleven, de concentratie en het inzicht.'' En wat zeggen de jongens zelf? ,,Ik kom snelheid tekort.''

We hebben het natuurlijk over de voetbalinstuif van Feyenoord. Duizend jongetjes tussen de 6 en 13 jaar mogen in de Kuip hun kunsten vertonen. Koos Postema is ter plekke en maakt een verslag. Ik ben bevooroordeeld. Ik ben ook een jongetje van tussen de 6 en 13 jaar. Ik ben een fan van Koos Postema. En ik ben één van de vele Ajax-supporters die in de Kuip nog een echt voetbalstadion herkennen. Dus ik slurpte iedere seconde van het tv-programma op. Bij elke voetbalwedstrijd schiet nog even de meest gedraaide jongensdroom door me heen. Zou Edgar Davids nog wel eens dromen dat hij in een vol stadion de beslissende goal scoort. Of gaat dat voorbij als je het een keer echt gedaan hebt? En zou Edgar vlak voor hij gaat slapen nog even aan ons denken? Aan ons, de jongetjes tussen de 6 en 96 die het niet gehaald hebben. Net tekort kwamen voor de absolute top. En toch hopen wij elke dag weer op het verlossende telefoontje van de trainer.

Onlangs kwam ik bijna in de gelegenheid om misschien in aanmerking te komen om Winston Bogarde te interviewen. Ik moest hem alleen nog een brief sturen met een uitleg waarom ik juist met hem wilde praten. Kinderlijk blij schreef ik mijn smeekbede. Ik weet inmiddels dat Winston niet wil of kan, maar mijn vreugde bederft het niet. Winston Bogarde las mijn woorden, Winston Bogarde zijn hersencellen noteerden eventjes de naam Raoul Heertje... Toch weer een stapje dichter bij een basisplaats. Wat is toch die fascinatie die zelfs niet vernietigd kan worden door de tweedehands autoverkopers die thans de voetbalwereldboventoon voeren? Waarom projecteren gefrustreerde vaders hun mislukte voetbaldromen op hun zoontjes die bijna in hun Feyenoord-ondergoed verdrinken? Waarom ontroert Johan Cruijff mij meer dan het mooiste gedicht? Ik had het zo leuk gevonden als Koos Postema mij daar iets over verteld had. Mij wat mogelijke antwoorden had verschaft.

Want dat dat ene jochie zich positioneel verkeerd opstelde waardoor hij de gaten dichtliep die de 7-jarige schaduwspits trok zag ik natuurlijk al na twee minuten.

Koos Postema ter plekke, zaterdag, Ned.3, 17.32-18.00u.

    • Raoul Heertje