Huzarenstukje van Zia

De veertiende editie van de Cap Gemini World Top 16 is gewonnen door het partnership Zia Mahmood en Andrew Robson. Het was voor Zia de vijfde keer dat hij als winnaar werd gehuldigd in het Haagse Des Indes, waar het Cap altijd wordt gehouden. Met recht een huzarenstukje van de beurtelings in Londen en New York residerende Pakistaan. Voor de Britse professional Andrew Robson was het de tweede keer dat hij dit evenement op zijn naam wist te brengen. Het is tekenend voor de uitzonderlijke klasse van het duo, dat zij, ondanks het feit zij vrijwel nooit samenspelen, het nakijken lieten aan de verzamelde wereldtop. Zo spannend als de afgelopen week was het nog niet eerder. Tot het bittere eind hadden de runners up, de Amerikanen Bobby Levin en Steve Weinstein, goede hoop als eersten te eindigen. Op het allerlaatste spel gaven ze echter af. Zia en Robson verdedigden accuraat 4♡ die door de Nederlander Bart Nab werd afgespeeld. Hij ging down. Levin-Weinstein lieten op een andere tafel dit contract wel maken en dat gaf de doorslag.

Dit jaar deden drie Nederlandse paren mee. Anneke Simons en Jet Pasman, die in januari nog de wereldtitel bij de vrouwen hadden veroverd, moesten met hun laatste plaats in de eindrangschikking toegeven dat de kloof tussen mannen- en vrouwenbridge aan de top nog lang niet is geslecht. Voor Enri Leufkens en Berry Westra zou het wel eens de laatste keer zijn dat zij meededen. De voormalige wereldkampioenen stelden met een dertiende plaats hun talrijke fans behoorlijk teleur.

Verheugend was het optreden van Huub Bertens en Bart Nab. Met een zevende plaats kunnen zij terugzien op een geslaagd debuut. Het paar bevestigde hiermee hun constante vorm van het laatste jaar. Bertens-Nab lijken zich nu definitief te hebben gespeeld in het Nederlands team dat in augustus meedoet aan de Olympiade van Maastricht.

Om het Caps te winnen moet je iets extra's kunnen brengen. Eerst een verdediging van Zia:

[Diagram]

De Italiaan Lorenzo Lauria zat als noord in 4♠, waartegen Zia Mahmood met ♡H uitkwam. Zia incasseerde ook ♡A, waarna het contract in principe niet meer down kan. Immers, na het trekken van de troeven verdwijnen op twee hoge klavers twee ruitenverliezers uit de hand. Vanwege entreeproblemen moet de leider bij het trekken van het derde rondje troef er wel voor zorgen in de dummy te eindigen. De illusionist Zia wist hem daar van af te brengen. In slag drie speelde hij ♣5 (!) door, een driekaart klaveren suggererend. De leider nam met de vrouw en speelde schoppen naar de heer. Zia bekende met de tien (!). De leider, zich wapenend tegen boer-vierde schoppen bij west, incasseerde ook ♠V en zag oost toch nog bekennen. Omdat hij voor het laatst op tafel was probeerde de leider ook ♣A en ♣H mee te nemen, maar ging down toen Zia de derde klaveren aftroefde.

Natuurlijk had Lauria het contract nog steeds kunnen maken als hij uit de dummy de dubbele ruitensnit had genomen. In dat geval had hij het aantal ruitenverliezers kunnen beperken tot één, maar die aanpak oogt minder logisch dan te hopen op een 4-3 (in plaats van 5-2) zitsel van de klaveren.

Als Andrew Robson afspeelt, kan het even duren. Lettelijk elke variant neemt de Brit in ogenschouw en dat kost gewoon tijd. Energievretend, dat wel, punten winnend, dat ook. Uit dit spel haalt Robson maximaal profijt. Slachtoffers zijn Leufkens-Westra:

[Diagram]

Nadat hij in beide kleuren van Leufkens een cuebid had losgelaten had Zia zijn partner in 6♣ geplant. Enri Leufkens startte met ♦A en speelde schoppen na. Andrew Robson speelde klaveren naar de boer, harten naar de vrouw, ♡A (schoppentje weg) en zag ♡H bij oost vallen. Oost had twee kleuren geboden en dat was de aanwijzing die Robson nodig had om het contract verder met glazen kaarten af te spelen. Hij troefde een harten in de hand, stak met schoppen over, nam ♦H mee en speelde nog een schoppen. West troefde, maar Robson troefde over en maakte de rest van de slagen in de cross-ruff. De Nederlander Bart Nab zat als noord eveneens in 6♣. Hij ontbeerde de wetenschap van een tweekleurenspel bij oost en sneuvelde voortijdig omdat hij niet wist dat de troeven 4-1 zaten.