HOLLAND - BELGIË

Na de wedstrijd pakken de spelers een biertje aan de bar. Bestuursleden leggen een kaartje met de verzorger en de materiaalbeheerder. Na de wedstrijd gaat het verenigingsleven in de kantine verder.

Wie wil en kan, steekt al zijn vrije tijd in de club. Als grensrechter, wanneer de actieve voetbaljaren zijn geteld, als jeugdtrainer, of als barvrouw. De eerste grote liefde gaat mee naar de kantine, de nieuwjaarsreceptie wordt er steevast goed bezocht en voor menig vijfentwintigjarig huwelijksfeest komen de slingers uit de kast. En net als onder bloedverwanten zijn er de roddels en de ruzies.

Voor een buitenstaander zijn de codes moeilijk te doorgronden. Waarom de ene nieuwkomer jaren blijft hangen, terwijl de ander na één seizoen weer vertrekt? Niemand weet precies waar het aan ligt. Maar ben je binnen, dan ben je verzekerd van een warm nest. Van een familie voor de lengte van het lidmaatschap. Soms wel een leven lang.

Dit is de dertiende van 22 afleveringen.

    • Raimond Wouda
    • Merel Verbrugge >