Familie Miami laat Elián niet los

De familieleden in Miami van het zesjarige Cubaanse bootvluchtelingetje Elián González zijn niet langer bereid het kind aan zijn vader over te dragen als deze naar de Verenigde Staten zou komen. ,,Elián is bang om bij zijn vader te zijn. Hij is bang dat hij gestraft wordt'', zei advocaat Manny Díaz gisteren namens de familie in Miami.

De familie wil de uitkomst afwachten van een juridische procedure in mei over hun adoptie van Elián. De immigratiedienst INS heeft een beslissing over het intrekken van Eliáns verblijfsvergunning uitgesteld tot dinsdag.

Op zijn beurt heeft de vader van Elián, Juan Miguel González, gisteren een voorstel van de Amerikaanse Senaat van de hand gewezen hem en enkele van zijn familieleden in Cuba een verblijfsvergunning voor de VS te verlenen. Volgens zijn Amerikaanse advocaat is vader González niet van plan de wijk te nemen uit Cuba. Donderdag mengde de Amerikaanse vice-president Gore zich in de kwestie door zich achter het voorstel van de Senaat te scharen. Daarmee ging Gore in tegen de Amerikaanse regering, die Elián naar zijn vader wil laten terugkeren.

In Havana vergeleek Ricardo Alarcón, een prominent lid van het Cubaanse politburo, de situatie in Miami met die van het Wilde Westen. ,,Het lijkt er op alsof ze zich hebben afgescheiden van de Verenigde Staten'', aldus Alarcón. Hij zou als `adviseur' deel uitmaken van de groep Cubanen die vader González moet begeleiden als hij zijn zoontje in de Verenigde Staten gaat ophalen. De invloedrijke gemeenschap van Cubaanse ballingen in Miami steunt de Amerikaanse familie van Elián in haar streven het kind te adopteren.

Elián overleefde eind november vorig jaar een illegale oversteek per boot vanuit Cuba. Zijn moeder en tien anderen kwamen daarbij om het leven. (Reuters, AP)