Ex-bankier Banesto krijgt tien jaar cel

Mario Conde, voormalig topman van de zakenbank Banesto, is gistermiddag veroordeeld tot tien jaar en twee maanden celstraf wegens zijn aandeel in het grootste financiële schandaal aller tijden in Spanje.

De Hoge Raad in Madrid achtte de 51-jarige Conde schuldig aan zwendel en verduistering. Op zes andere punten werd de ex-bankier vrijgesproken. Tegen Conde was bijna vijftig jaar gevangenisstraf geëist door de officier van justitie.

Conde stond terecht met tien anderen. De tweede man van de bank, Arturo Romaní, kreeg de hoogste straf opgelegd, dertien jaar en acht maanden cel. Algemeen directeur Fernando Garro en diens adviseur Rafael Pérez Escolar kregen ieder zes jaar celstraf. De andere zeven verdachten zijn ontslagen van rechtsvervolging.

Met het vonnis komt een voorlopig einde aan een van de grootste financiële schandalen in de Spaanse geschiedenis. Banesto, waarvan Conde tussen 1987 en 1993 voorzitter was, werd in december 1993 onder curatele van de Spaanse centrale bank gesteld, na de ontdekking van een gat van 3,64 miljard euro in de financiën van de zakenbank. De bank bleek door fraude en verduistering van fondsen op de rand van het failliet te zijn gebracht. Banesto is inmiddels overgenomen door Banco Santander.

Na het uitkomen van de fraude probeerde Conde min of meer openlijk de toenmalige regering van Felipe González af te persen met compromiterende dossiers, die hij zou hebben gekocht van een voormalig medewerker van de Spaanse geheime dienst.

Het vonnis betekent niet dat Conde meteen achter de tralies verdwijnt. Er resten hem nog enkele mogelijkheden om in het beroep te gaan. Volgens de meest (voor hem) optimistische berekeningen kan het een jaar of tien duren voordat deze zijn opgedroogd. Conde heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt slachtoffer te zijn van een samenzwering. Conde werd al eerder in 1998 veroordeeld in een andere fraudezaak, maar werd na zeventien maanden op vrije voeten gesteld wegens goed gedrag.

Mario Conde is een omstreden persoonlijkheid in Spanje. De zakenman staat symbool voor de wilde jaren tachtig, toen Spanje onstuimige economische groei beleefde en er snel en gemakkelijk geld werd verdiend. Conde werd indertijd gezien als kandidaat voor het premierschap. Hij was kandidaat bij de verkiezingen aan het begin van dit jaar, naar verluidt omdat een parlementszetel hem parlementaire onschendbaarheid zou opleveren. Hij werd niet gekozen.