`Economische oorlog'

Zimbabwe overweegt sancties te nemen tegen Groot-Brittannië, als reactie op de maatregelen die de Britse regering tegen Zimbabwe heeft genomen. Dat meldde gisteren het Zimbabweaanse persbureau.

De relaties tussen Londen en Harare staan al geruime tijd onder spanning, onder andere naar aanleiding van een incident waarbij Britse diplomatieke post werd geopend en vooral wegens de `spontane' bezettingen van honderden de boerderijen van blanke boeren door vooral Zimbabweaanse oud-strijders. Die bezettingen zijn formeel illegaal, maar ze worden wel door het regime in Harare aangemoedigd.

De Zimbabweaanse president, Robert Mugabe, beschuldigde Groot-Brittannië er gisteren van zijn land zwart te maken op internationale fora en kredieten van internationale financiële organisaties als het Internationale Monetaire Fonds aan Zimbabwe te blokkeren. Volgens Mugabe ,,staat Zimbabwe klaar voor een economische oorlog'' tegen Groot-Brittannië. Hoe die oorlog eruit zal zien, zei hij niet, maar hij wees wel op de aanzienlijke economische belangen van Britse bedrijven in Zimbabwe. (AFP)