Dijkstal: PvdA remt beleid minderheden

De PvdA blokkeert maatregelen die moeten bijdragen aan betere integratie van minderheden in de Nederlandse samenleving. VVD-leider Dijkstal maakt dit verwijt vandaag aan coalitiepartner PvdA in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Een reeks VVD-voorstellen voor het bevorderen van integratie haalt volgens Dijkstal geen parlementaire meerderheid doordat de PvdA ,,gebrek aan durf en initiatief'' toont en onvoldoende ,,concrete ideeën [heeft] om problemen op te lossen''.

Dijkstal doelt onder meer op het centraal stellen van de Nederlandse taal bij de integratie van minderheden, het afschaffen van het onderwijs in allochtone talen en het stellen van sancties op verzuim en afhaken bij inburgeringsprogramma's.

Afgelopen maandag, op een bijeenkomst van zijn partij in Cuijk, bestempelde Dijkstal het essay `Het multiculturele drama' van Paul Scheffer, eind januari in deze krant gepubliceerd, als ,,hele grote, hele holle woorden''. Dijkstal stelt dat ,,het prominente PvdA-lid Scheffer de pennen in beweging heeft gebracht van andere vooraanstaande PvdA'ers (...) die het in de dagelijkse praktijk van de integratiepolitiek allemaal laten afweten''.

De VVD-leider erkent dat hij in de vorige kabinetsperiode, als minister van Binnenlandse Zaken en coördinerend bewindsman voor minderhedenbeleid, ook ,,onvoldoende resultaat heeft geboekt'' bij de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving. Een wettelijke regeling voor inburgeringsprogramma's noemt hij ,,het enige wapenfeit'' uit het minderhedenbeleid van het vorige kabinet.

Overigens noemt Dijkstal het een verdienste van Scheffer dat de integratie van minderheden nu hoger op de politieke agenda staat. ,,Tegenwoordig kun je kennelijk over dit moeilijke onderwerp schrijven zonder dat iedereen meteen in de gordijnen klimt. Dat vind ik op zichzelf winst.''

Hoofdartikel: pagina 7