De eerste rel

Is Nederland vol? Kijken we naar de bouwnijverheid, dan kun je moeilijk tot die conclusie komen. Er wordt gegraven, geheid, beton gestort, getimmerd en gelast alsof er net weer een paar nieuwe polders op de zee zijn buitgemaakt. De eerste Vinex-bewoners hebben hun spiksplinternieuwe huizen betrokken, hun tuintjes omheind en het gras ingezaaid. En nu maar wachten op de dingen die komen gaan.

Zijn ze tevreden, de nieuwe bewoners? Daar is alweer onderzoek naar gedaan. En de eerste rel is ook al weer geboren. Vinex-wijk Ypenburg, gelegen tussen Den Haag, Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker, kwam vorig jaar in het nieuws toen een 'vermeende pedoseksueel' werd weggepest. Toen bleek opeens de keerzijde van de tekentafel. Vinex, ofwel de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra - wie bedenkt in godsnaam toch die ondoorgrondelijke afkortingen? - verordonneert een sociale mix van tweederde koopwoningen en eenderde sociale woningbouw. Dat leverde in ieder geval in Ypenburg een wonderlijk mengsel op met explosieve trekken. Inmiddels zijn we een half jaar verder en wat blijkt? Iedereen in Ypenburg is er beter van geworden. Behalve de 'vermeende pedoseksueel', die had met zijn gezin onmiddellijk het hazenpad gekozen.

De vroeg gestorven Rotter-damse fotograaf Peter Martens maakte harde foto's. Hij was gebiologeerd door verliezers, door de onderkant van de wereld. Maar zijn foto's treffen niet in de eerste plaats door hun hardheid, maar door hun intensiteit, inlevingsvermogen en sympathie.

'Ik kan toch geen zonsondergangen gaan fotograferen', zei hij eens. Gelijk had hij. Voor natuurfotografie was deze straatslijper totaal ongeschikt.

    • Laura Starink