De codes van de Parijse huizenmarkt

Zomaar een advertentie. ,,Proche grds bds gd stand. sup. 5p ds bel imm. PdT. Rav. Dble exp. b.distr. 150m2 dble séj. 4 chbres. 4 chem. s.d.b. s.d.e. moul. parq. cs am. éq. b.h.s.p. ch. indiv. à gaz. 6e et. asc. cave. Poss. Park. Part.''.

Een particulier biedt hier dus aan: in de buurt van de grote boulevards een superbe 5 kamerappartement op stand ('grand standing') in een mooi gebouw, opgetrokken uit gehouwen steenblokken, waarvan de gevel is schoongemaakt. Voorts: ramen aan de straat- en courzijde, mooie indeling van 150 vierkante meter, dubbele huiskamer, vier slaapkamers, vier open haarden, badkamer, douchecel, pleisterwerk-plafonds met ornamentiek, visgraat-parketvloer door het hele appartement, volledig ingerichte `Amerikaanse' keuken, mooie `hoogte onder het plafond', eigen gasverwarmingsketel, op de zesde verdieping, met lift, kelder en mogelijkheid een parkeerplaats erbij te kopen.

De decodering van een Franse (in dit geval typisch Parijse) woningadvertentie vergt al enige ervaring, het geoefende oog leest zelfs meer dan het beetje dat er staat. Gezien de grootte en de klassieke pierre de taille waaruit het gebouw is opgetrokken, heeft het appartement hoogstwaarschijnlijk een dienstingang die uitkomt in de keuken. Dat houdt veelal in dat de keuken (die ondanks de `Amerikaanse' inrichting vast niet voldoet aan de in zwang zijnde design-norm) onhandig excentrisch gelegen is, nogal eens aan het eind van een lange gang. De bewering belle of bonne distribution spreekt dat weliswaar tegen, maar de verkoper stelt het wellicht mooier voor dan het is. Hij weet ook dat de meeste mensen geen dienstmeisje voor-dag-en-nacht-meer hebben. Omdat oudere appartementsgebouwen dikwijls maar één, centrale standleiding hebben, bevinden de badkamer en douchecel zich bijna zeker in de buurt van de keuken. Zijn ze elders aangebracht, dan is de kans groot, dat het klassieke karakter van het appartement is aangetast.

De ervaren huizenzoeker beseft voorts, dat het te koop aangebodene gehorig is, hoewel die zesde verdieping in dit geval de hoogste kan zijn en dat is gunstig. Vrijwel zeker zal de aspirant-koper moeten vaststellen dat hij de ramen aan de voorzijde niet kan openen zonder in een niet te harden verkeersherrie te zitten. De vermelding double exposition betekent dat beluchting aan de achterzijde mogelijk is en dat de gebruikelijke, gebrekkige lichtinval kan meevallen. Dubbele ramen aan de voorzijde is niettemin een basisvoorwaarde voor enige rust. Een geluk is de eigen verwarmingsketel, want de nog wijdverbreide, collectieve verwarming houdt vaak in, dat het alleen 's ochtends even behaaglijk is en dat men de rest van de dag in de kou zit.

Zo bezien, kunnen drie regels cryptische afkortingen de huizenzoeker een hoop moeite besparen. Moeite die ik, toen ik onlangs in Parijs ging wonen, wel gedaan heb. En met plezier, ondanks alles. Want de nadelen zijn de keerzijde van de allure, die het gemiddelde Parijse appartement in de omschreven klasse onmiskenbaar bezit. Soms weliswaar kleine, maar mooi geproportioneerde kamers en suite, vaak drie of vier achter elkaar, met openslaande deuren daartussen, voorname, lage ramen en smeedijzeren borstweringen aan de voorzijde, charmante lambrizeringen en marmeren schoorsteenmantels verraden een klassiek gevoel voor maat en voor inzicht in welbehagen. Met een ruimhartige hoogte van de plafonds hoeft het appartement niet groot te zijn om toch miniatuurperspectieven à la Versailles te bieden. Iedere zin voor de praktijk van alledag sneuvelt ter plekke als je niet oppast.

Hoewel veel afhangt van het arrondissement waarin ze zich bevinden, kost deze soort appartementen op dit moment ongeveer 1 miljoen gulden, al snel enkele tonnen minder dan bij voorbeeld in Amsterdam voor een vergelijkbaar onderkomen wordt gevraagd. Frankrijk is nog niet door de Nederlandse huizengekte bezocht. Maar de markt, en in het bijzonder in Parijs, is na jaren van sukkelen, dank zij de gunstige economie wel aan het aanhalen. De media staan bol van de jubelberichten en allemaal geven ze, verpakt in speciale bijlagen waarin ieder arrondissement apart onder de loep wordt genomen, één advies: nu is het moment om toe te slaan. Bovendien heeft de verlaging van de BTW voor de bouwsector, ter bevordering van de werkgelegenheid, het gewenste resultaat gehad. Heel Parijs is aan het vertimmeren geslagen, met hogere prijzen straks als onvermijdelijk gevolg.

Overigens geeft de inrichting van een eenmaal betrokken woning – keukens, ook in de oudere huurappartementen, worden over het algemeen leeg opgeleverd – een leerzaam inzicht in de volksaard. Tenzij het aan mij ligt dat na de verkeerde koelkast, oven, wastafelkast, wasmachine, kapotte telefoonapparatuur enz. enz. gisterochtend als hekkensluiter een niet-besteld type televisie de trap opkwam. Gekocht bij weer een ander bedrijf dat net als alle andere zijn arme klant vervolgens hoogstvriendelijk van het kastje naar de muur stuurt. Ik oefen geduld, want het is mijn eigen schuld. Ik pakte het ding per slot van rekening pas uit toen de bezorgers allang weg waren.

    • Pieter Kottman