Brinks bodem

Hoe hoog kan World Online stijgen, vroegen beleggers zich twee weken geleden nog af. Na het drama dat volgde is het de vraag: hoe diep kan World Online dalen? Het antwoord daarop is goed nieuws voor beleggers: er is een bodem! Al heeft die met de Nieuwe Economie niets te maken.

Start-ups die nog niet naar de beurs zijn gegaan hebben een intrinsieke waarde van nul, of zelfs negatief. Maar World Online heeft met de beursgang nog altijd 2,9 miljard opgehaald. Als het alle activiteiten zou staken en dus zou stoppen met verliezen, dan zou het opgehaalde kapitaal ongeveer de intrinsieke waarde zijn: zo'n 10,37 euro per aandeel. Bovendien kan van het management van World Online niet worden gezegd dat het geen gehaaide ondernemers zijn. Om beleggers succesvol voor 2,9 miljard af te tappen, getuigt van lef, een vooruitziende blik en onmiskenbaar talent. Aandeelhouders kunnen er dus van uitgaan dat op die 2,9 miljard een langdurig rendement van 10 procent kan worden gehaald door het verstandig te beleggen. De stroom van toekomstige winsten moet wel worden verdisconteerd, en daarvoor kan een bij het verstandige beleid behorende vriendelijke rentevoet van 5 procent worden gebruikt. Wordt zo de winst van de eerstvolgende 20 jaar contant gemaakt, dan resteert een aandelenkoers van 12,83 euro. Veel is het niet, maar beter dan niets.

    • Maarten Schinkel