Boonstra's piek

Slechts een kleine vijfhonderd aandeelhouders waren donderdag aanwezig bij de vergadering van Philips in het Amsterdamse Okura-hotel. De tijden dat zich in Eindhoven duizenden mensen verzamelden voor deze jaarlijkse bijeenkomst is ver weg. Amsterdam is ver weg voor de Brabantse aandeelhouders en er worden niet meer, zoals vroeger, gratis cd's weggegeven.

Het zal de aandeelhouders een zorg zijn. In plaats van presentjes kon president Boonstra een spectaculaire waardevermeerdering laten zien. Toen hij aantrad in oktober 1996 noteerde het aandeel Philips 60 gulden. Dezer dagen schommelt de koers rond de vierhonderd gulden.

En bovendien, Boonstra maakte donderdag duidelijk dat hij niet tevreden is met de koers van het aandeel. Neemt u, zo rekende Boonstra voor, de waarde op de beurs van Philips-belangen in bedrijven als TSMC, Uniphase en ASM Lithography. Telt u die op bij de waarde van Philips chipactiviteiten, zo cijferde Boonstra de aandeelhouders voor, en u krijgt de rest voor niets.

Het is lang geleden dat een president van Philips zich zo expliciet heeft durven uitspreken. Boonstra's voorganger Timmer verkondigde vijf jaar gelden dat hij verbaasd was over de destijds lage koers van 75 gulden. Dat hielp niets en Timmer hield voortaan zijn mond. Gezien de koersdaling van gisteren sorteren ook Boonstra's woorden voorlopig weinig effect.

De enige Eindhovense aandeelhouder die zich in Amsterdam deed gelden kraakte een kritische noot. Wat heeft de verhuizing naar Amsterdam nu eigenlijk opgeleverd, wilde deze voormalig Philips-medewerker weten. Het rendement van de verhuizing staat in de ogen van Boonstra gezien de resultaten niet ter discussie. Hij bromde slechts iets over een gewijzigde state of mind. Met een verdrievoudigde koers als steun in de rug hoeft een president niet alles uit te leggen.

    • Michiel van Nieuwstadt