Beurskoersen

Tijdens het congres ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de faculteit bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit heb ik met gekromde tenen de uitkomst van het `wetenschappelijk onderzoek' van Dr R. van Frederikslust aangehoord. Ruim 100 biedingen op beursfondsen door andere beursfondsen zijn onderzocht, waarbij de koersontwikkeling van 40 dagen voor de aankondiging van het bod tot vijf dagen na het bod werd gevolgd. Bij 82 procent van de over te nemen fondsen ging de koers na het bod omhoog, bij 52 procent van de bieders was er tevens sprake van een (kleinere) koerswinst. Een gigantische open deur.

Bijna ieder openbaar bod op een beursgenoteerde onderneming gaat gepaard met een overnamepremie, wat is er logischer dan de vertaling van deze premie in een koersstijging direct na het bod? Vaak zie je dat ook de koers van de overnemende partij marginaal mee omhoog gaat in de euforie rondom het biedingsproces. Andere onderzoeken zijn gebaseerd op effecten van een fusie of overname op de lange termijn en niet vergelijkbaar. De conclusie dat fusies rendabeler zijn dan gedacht, zoals ook uw krant op 28 maart in de aanhef meent te moeten melden, is er één in de trant van `wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van ijs en bier bij mooi weer substantieel toeneemt''.

Het is spijtig dat dit lustrumcongres gelardeerd werd met dit flinterdunne onderzoek.

    • A.S. de Muinck Keizer