Zuid-Afrikaanse neonazi naar de cel

Rijdend op zijn favoriete paard Raaf en met de Bijbel in de hand als zijn ,,enige wapen'' is Eugene Terre'Blanche, leider van de neonazistische blanke Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) in Zuid-Afrika, gisteren voor een jaar achter de tralies verdwenen.

ET, zoals zijn fanatieke aanhangers hem noemen, werd in 1998 veroordeeld wegens mishandeling van een zwarte benzinepompbediende. Hij wist uitvoering van het vonnis via juridische procedures te rekken, maar nadat al zijn beroepen waren verworpen, restte de 56-jarige Terre'Blanche geen andere keus dan zich over te geven aan de autoriteiten in Potchefstroom.

De forsgebouwde Terre'Blanche heeft een lange staat van dienst als geweldenaar. In 1997 werd hij schuldig bevonden aan het in elkaar slaan van de zwarte beveiligingsbeambte Paul Mothabe, die daardoor blijvende hersenschade opliep. De veroordeling tot zes jaar voor dit misdrijf hangt Terre'Blanche na het uitzitten van zijn huidige twaalf maanden voor het andere vergrijp alsnog boven het hoofd.

Terre'Blanche en zijn Afrikaner Weerstandsbeweging zijn in de ogen van een meerderheid van de Zuid-Afrikanen, zwart en blank, niet meer dan een klucht. De AWB, ongelukkig met het opgeven van de suprematie door de blanken, stelde begin jaren negentig oorlog in het vooruitzicht. Maar ondanks de stoere taal kwam de beweging nooit verder dan incidenteel geweld tegen ongewapende individuen. De enige keer dat de AWB werkelijk ten strijde trok was in 1994 toen Terre'Blanche poogde een militaire coup in het toenmalige thuisland Bophuthotswana te onderdrukken. De interventie mislukte jammerlijk en enkele gezette AWB-leden werden voor het oog van de camera's door zwarte militairen als honden neergeschoten. Van dat gezichtsverlies is de AWB nooit meer hersteld.