Wielrenner Rincon opnieuw ontvoerd

De Colombiaanse wielrenner Oliverio Rincon is voor de tweede keer dit jaar ontvoerd. In januari was hij al tien dagen gegijzeld, waarna hij ongedeerd bleef bij een bevrijdingsactie door het leger. Zijn echtgenote Gilma Janet Alfonso maakte gisteren de tweede ontvoering bekend in de Colombiaanse media.

Rincon werd woensdag meegenomen tijdens een autorit met zijn vrouw, twee kinderen en zijn schoonmoeder 150 kilometer ten noordoosten van Bogota. Twee mannen in een auto brachten hen tot staan en voerden hen af naar een plaats in de bergen. Het gezin moest daar overnachten. De volgende morgen mochten alle familieleden van Rincon vertrekken. In februari werd een andere Colombiaanse wielerberoemdheid, Luis Herrera, ontvoerd en korte tijd vastgehouden. Herrera kwam snel vrij nadat de president van Colombia een emotionele oproep deed.

De 32-jarige Oliverio Rincon was een van de beste klimmers ter wereld, maar hij is geen legende zoals Herrera, bergkoning in alle grote ronden. In 1998 beëindigde hij zijn loopbaan. Een van zijn belangrijkste overwinningen was de etappezege in de Tour de France van 1993 met aankomst bergop in Andorra.

Vjatseslav Ekimov heeft gisteren voor de tweede keer de Driedaagse van De Panne gewonnen. De 34-jarige Rus in Amerikaanse dienst is een van de beste individuele hardrijders. Dat heeft hij de afgelopen twaalf jaar al regelmatig bewezen. Maar het duurde gisteren lang voor hij zekerheid had, door amateuristisch geklungel met de tijdwaarneming door de jury. Buiten zijn schuld was de Zuid-Afrikaanse wielrenner Hunter verantwoordelijk voor de chaotische taferelen bij de finish.

De sprinter besloot niet te starten in de afsluitende tijdrit. De jury liet de klok doorlopen, waarna iedere renner die na Hunter het parkoers fietste, een minuut meer kreeg aangerekend. Toen de ploegleiders zich gingen beklagen, ontstond groot tumult. Na koortsachtig beraad kwamen de wedstrijdcommissarissen tot de vaststelling dat Ekimov de tijdrit in 17 minuten en 17 seconden had afgelegd en klassementsleider Romans Vainsteins uit Letland in 17.34 minuten. Door het verschil van zeventien seconden eindigde Ekimov op de eerste plaats in het eindklassement.