vijf meisjes op kwaliteitszender

Wat gebeurt er op de Linnaeusparkweg 106? In deze chique straat in Amsterdam-Oost wordt al weken druk geklust. Buurtbewoners zagen hoe voor de deur een groot stalen rolluik werd bevestigd en hoe werkmannen een luxe bad naarbinnen brachten. Binnen werd alles geel geschilderd. Kwam er soms een bordeel?

Nee, deze week stuurde een aantal verontruste buurtbewoners een brief rond met daarin het antwoord: ,,Dit huis gaat het middelpunt worden van een tv-spektakel dat in het verlengde ligt van programma's als Big Brother en De Bus.' Dat betekent dus nooit meer in anonimiteit boodschappen doen, of wellicht - net als bij Big Brother van Veronica - dagjestoerisme, of erger - net als bij De Bus van SBS6 - stenengooiende jongeren.

Op nummer 106 gaan vijf meisjes wonen, hun leven wordt met een batterij camera's voor de hele wereld geregistreerd. Vierentwintig uur per dag op Internet, drie avonden per week op Net5. In de nieuwste real life soap zullen de meisjes niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis worden gefilmd. Ze mogen gaan en staan waar ze willen.

Buurtbewoner J. van Heusden ziet het al aankomen: ,,Het zijn jonge meiden, die bezig zijn met seks, dus er komen hier allemaal auto's en jongelui die een kijkje willen nemen.' Maar met de overlast zal het volgens een aantal minder verontruste buurtbewoners wel meevallen. ,,Als ze maar niet op straat gaan filmen', zegt de naaste buurvrouw.

Alleen - waarom doet de producent zo geheimzinnig? Hairstylist Bob Brinkhuysen: ,,Als ze niks te verbergen hebben, zouden ze niet zo stiekem doen. Dan zouden ze ons al veel eerder gewoon hebben verteld wat ze van plan waren. Maar wij moesten het zelf uitvogelen. Pas toen kwam er een brief.' Na die brief met uitleg wilde de producent een `informatie-avond' organiseren, maar die werd op het laatste moment afgeblazen omdat de media er lucht van hadden gekregen.

De vergelijking met Big Brother en De Bus gaat volgens een woordvoerder van SBS/Net5 volledig mank. Bij de promotie van De Bus werd al lang vantevoren een mediahype gecreëerd met radiospotjes en advertenties. ,,Het leven van deze meisjes willen we juist zo puur mogelijk registreren.' Net5 is volgens de woordvoerder ,,toch een ander net dan SBS'. ,,Net5 tracht kwalitatieve televisie neer te zetten.'

De meiden van 5 zullen een jaar lang worden gevolgd. Maar zo lang hoeft het volgens het stadsdeel Oost niet te duren. De tv-studio op de begane grond is bedrijfsruimte en daarvoor is geen vergunning aangevraagd. ,,En het is zeer de vraag of ze die zullen krijgen', zegt een woordvoerder. Het stadsdeel heeft de burgemeester gevraagd of het programma uit oogpunt van de openbare orde kan worden verboden. De burgemeester ziet het liever eerst even aan.