Venus Beauté

Iedereen weet hoe een politiebureau, een gevangenis en een bordeel er van binnen uitzien. Voor andere beroepen en de plekken waar die worden uitgeoefend hebben films veel minder belangstelling. Via de bioscoop kom je niet zo vaak in een reisbureau, een bakkerij, een kapper. Toch kunnen zich ook daar drama's voordoen. Venus Beauté speelt zich af in een schoonheidssalon in Parijs.

De naam, Venus Beauté, staat in roze neon op de gevel van de winkel. En regisseur Tonie Marshall heeft de vrouwen die er werken net zo roze gemaakt als hun omgeving. De drie schoonheidsspecialistes dragen roze uniformen, hun bazin een roze Chanelpakje. Alles is er schoon en kalm, en de salon is voor de vrouwen zowel een keurslijf als een ontsnappingsroute. Het is een goed vertrekpunt voor mijmeringen over vrouwen en hun lichaam, over ouder worden, over mannen. Marshall filmt ook de klanten, de rijke dames op leeftijd die maar half tegen beter weten in zich laten besmeren en bekloppen. Maar er is ook een mooie jonge vrouw die naakt door de salon banjert op weg naar de zonnebank. En er zijn mannen, bij wie de maskers en de massages seks vervangen of aankondigen. Marshall filmt het allemaal langzaam en gelaten, maar aan het eind gaat het neon uithangbord toch aan diggelen.

De hoofdrol wordt gespeeld door Nathalie Baye, die haar schoonheid draagt als een generaal zijn medailles en haar eerste rimpels als een puber zijn pukkels. Ze horen nog niet bij haar. Baye ontsnapt in Venus Beauté niet aan het keurslijf, ze zwelgt erin. Ze is net door een vriend aan de kant gezet, maar een nieuwe dient zich aan, een jongeman die bijna gaat trouwen. In de beste scène van de film achtervolgt ze samen met hem haar jongste collega, die door een rijke klant mee naar huis is genomen. Ze ziet hoe hij haar juwelen geeft, haar vest losknoopt, haar rok opschort. Baye en haar vriend kijken ernaar en beginnen zelf te vrijen.

Marshall won begin dit jaar met Venus Beauté veel Césars, de Franse Oscars, waaronder die voor beste regie en beste film. De film is in Nederland niet in de bioscoop te zien geweest. In VPRO's filmmagazine Stardust is vanavond een interview met haar te zien.

Venus Beauté (Tonie Marshall, 1999, Frankrijk), Ned.3, 0.56-2.58u.

    • Bianca Stigter