Tiger-fonds in VS aan de grond

De Amerikaanse beleggingsmaatschappij Tiger Management LLC zit diep in de problemen en heft al haar zes beleggingsfondsen op. De aandeelhouders krijgen ongeveer 75 procent van hun geld terug, aldus de 68-jarige directeur Julian Robertson.

Robertson, een veteraan in zijn sector, stond erom bekend een neus te hebben voor goede beleggingen, die tot nu toe jaarlijks gemiddeld een rendement opleverden van 26 procent. Hij begon met Tiger in 1980 met in totaal 8 miljoen dollar. De laatste paar jaar leek Robertson zijn goede neus te zijn kwijtgeraakt. Zo leverde een verkeerd ingeschatte belegging in Japanse yens in 1998 enorme verliezen op.

Tiger Management heeft nu nog ongeveer 6,5 miljard dollar aan beleggingen onder beheer. Anderhalf jaar geleden was dat 22 miljard. De maatschappij behoudt haar belang van 22 procent in US Airways, een van de molenstenen om haar nek. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij kelderde in het afgelopen jaar met 44 procent.

Het grootste van de zes Tiger-fondsen is het Jaguar-fonds. In 1996 behaalde dit fonds een rendement van 50 procent, in 1997 een rendement van 72 procent. Jaguar zit zwaar in `klassieke' bedrijven. In Frankrijk is de grootste belegging die in de supermarktketen Carrefour. De koers van dat aandeel daalde gisteren sterk door de berichten dat Tiger ermee ophoudt. Het zijn vooral de aandelen van de `oude economie' geweest die Tiger de das hebben omgedaan.

Enkele fondsen van Robertson zijn zogenoemde hedge-fondsen, die veel geld kunnen opleveren maar ook enorme verliezen kunnen veroorzaken. Met de teloorgang van Tiger komt de herinnering bovendrijven aan Long-Term Capital Management, een Amerikaans hedge-fonds dat het in 1998 niet meer op eigen houtje kon redden. Voor het eerst grepen de Amerikaanse centrale banken in een dergelijk geval in. (Reuters)