Technologiesector keldert op beurs

De koersen van technologiefondsen zijn vanmorgen in Amsterdam scherp gedaald, nadat de Amerikaanse Nasdaq-index gisteren in vrije val raakte. ASML daalde met 8,2 procent nadat Philips bevestigde dat het zijn belang van 24 procent in het bedrijf wil verkopen.

De aandelenkoersen op de schermenbeurs Nasdaq raakten gisteren in een vrije val maar herstelden zich in het laatste half uur van de handel. Het verlies bedroeg toch nog 189 punten ofwel 4 procent. De Nasdaq stond een half uur voor het slot op meer dan 6 procent verlies.

Zwaarst getroffen in Amsterdam vanmorgen was World Online, dat temidden van een stroom van speculaties en geruchten met 20 procent kelderde tot 19,80 euro. Dat is 54 procent onder de introductiekoers van 43 euro twee weken geleden. Een door Philips bevestigd bericht dat het bedrijf zijn resterende aandeel in chipmachinefabrikant ASML wil verkopen, drukte extra zwaar op de koers van ASML, dat met 8,2 procent viel. Ook Philips zelf moest 3,3 procent achteruit. KPN daalde sterk, met 4,7 procent en VNU, het sterkst gestegen mediabedrijf op de beurs, gaf 3,8 procent prijs. Al deze verliezen komen bovenop de koersdaling die de technologiefondsen woensdag en donderdag al moesten verduren.

De opvallendste daler na World Online was vanmorgen UPC, dat woensdag en gisteren met in totaal 15 procent kelderde nadat een recordverlies over 1999 verkeerd viel bij analisten. Vanmorgen daalde UPC nog verder, met 3,3 procent naar 44,76 euro. Internetbedrijf TIE Holdings daalde naar de laagste koers sinds zijn introductie op 2 maart, VIA Networks verloor 8,5 procent op 31,10 euro en Versatel daalde met 6 procent tot 47 euro.

In New York moesten gisteravond alle technologiesecoren het ontgelden maar de biotechnologie had het het zwaarst te verduren. Diverse factoren droegen bij aan de dramatische val. De economische groei over het vierde kwartaal is opnieuw naar boven bijgesteld tot 7,3 procent op jaarbasis, de hoogste waarde sinds 1984. De schattingen voor de groei over het huidige kwartaal bedragen 5 tot 6 procent op jaarbasis, wat nog steeds fors is. Dat zal de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dwingen tot het verhogen van de rente om hogere inflatie in de kiem te smoren, en beleggers houden er rekening mee dat dit nog vóór de eerstvolgende officiële bijeenkomst van de `Fed' zal gebeuren.

De koersdalingen van de laatste dagen zijn mede in gang gezet door een bekendmaking van Abby Joseph Cohen van zakenbank Goldman Sachs die haar allocatie in aandelen verlaagt van 70 naar 65 procent. Het is haar eerste uiting van dalend vertrouwen in een hogere beurs sinds jaren.