Russen lopen in hinderlaag

Vier man van een speciale Russische politie-eenheid zijn gesneuveld en 39 anderen vermist geraakt toen ze gisteren op een bergweg bij het plaatsje Vedeno in een hinderlaag van Tsjetsjeense rebellen liepen. Een legereenheid die de politiecolonne kwam ontzetten, werd na zware gevechten teruggeslagen door de rebellen. Daarbij raakten nog eens twintig soldaten gewond. De Russen dirigeren troepen en artillerie naar het gebied, 40 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Grozny, maar zijn er nog niet in geslaagd de rebellen van hun stellingen te verdrijven. De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren aangekondigd dat het Internationale Rode Kruis toegang krijgt tot gevangenissen in Tsjetsjenië, waar volgens organisaties voor de rechten van de mens gedetineerden stelselmatig worden gefolterd. Het Rode Kruis verwacht dat pas over enkele weken te kunnen doen. (AP)