RIJSTSALADE MET RÉMOULADE

Met het voorjaar in zicht, komen koude gerechten weer in trek. Een gemengde rijstsalade is een ideaal gerecht voor wie niet meer in de keuken wil staan als de gasten zijn gearriveerd. De salade kan lang van te voren worden bereid en is heel geduldig. De rijst kan zelfs een dag van te voren worden gekookt evenals de benodigde kipfilet. Gebruik een goede kwaliteit witte rijst die mooi stevig blijft. Gebroken rijst, rijst in kookbuiltjes, toverrijst of andere `gemaksrijst' komen niet in aanmerking. Basmatirijst is een rijstsoort die vanwege zijn verfijnde smaak en delicate korrel, warm gegeten moet worden en niet in een gemengd gerecht; die komt dus om andere redenen niet in aanmerking voor deze salade. Mijn ervaring is dat parboiled rijst uitermate geschikt is voor een gemengde rijstsalade. De rijst is na het koken mooi rul en de stevige korrels verweken niet nadat de salade is aangemaakt met de dressing. Essentiële eigenschappen voor rijst om er een goede salade mee te kunnen maken. Bereiding: Breng 2 liter water aan de kook, voeg de rijst en zout naar wens toe en breng het water, onder nu en dan roeren, weer aan de kook. Laat de rijst vanaf dat moment op halfhoog vuur 8-9 minuten doorkoken, of tot de korrels bijtgaar zijn. Giet de rijst af, laat goed uitlekken en doe hem over in een ondiepe schaal. Spreid de rijst uit, laat hem afkoelen en woel de korrels nu en dan met een vork om. Pocheer de kipfilet 10 minuten in kokende kippenbouillon op zeer laag vuur; laat de filet in de bouillon afkoelen en bewaar hem zonodig in folie gewikkeld in de ijskast. Vermeng de rémoulade met 4 eetlepels van de kippenbouillon. Meng de verkregen dressing luchtigjes door de koude rijst. Snijd de kipfilet in dobbelstenen en de artisjokharten in smalle partjes. Meng kip, artisjokharten en noten door de rijst. Proef of de salade voldoende gezouten is en maal er peper naar wens bij. Garneer vlak voor het serveren de rijstsalade rondom met de rucola, die is aangemaakt met een drupje olijfolie extra vierge en wat zout.

    • Florine Boucher