Rechter: gezin mag niet terug

Een Armeens gezin dat eind vorige maand Nederland werd uitgezet, hoeft niet te worden teruggehaald, hoewel de manier waarop het gezin werd verwijderd, onrechtmatig was. Dat heeft de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald. De Armeense man, zijn vrouw en hun twee kinderen werden eind vorige maand uitgezet, zonder dat justitie hen in de gelegenheid stelde een bezwaarschrift in te dienen. In Armenië is de 26-jarige man aangehouden en volgens zijn raadsman in een isoleercel geplaatst, omdat hij de dienstplicht zou hebben ontdoken. De raadsman, F. King, eiste terugkeer van het gezin.

Volgens de rechtbank heeft justitie zich bediend van een ,,overvalstactiek'' door het gezin op zondag op de hoogte te stellen van de beslissing dat het niet in Nederland kon blijven, en het nog dezelfde dag op het vliegtuig te zetten. De rechter meent dat justitie hiermee wilde verhinderen dat bezwaar zou worden aangetekend, terwijl het gezin hier wel recht op heeft. De rechtbank noemt dit ,,onbehoorlijk'' en ,,onrechtmatig''. Justitie geeft toe dat ,,de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient''.

De rechter wijst het verzoek om terugkeer af, omdat er geen aanwijzingen zijn dat de man in Armenië ,,bovenmatig zwaar'' gestraft zal worden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hangt dienstweigeraars in Armenië een gevangenisstraf van maximaal enkele jaren boven het hoofd.