Ramsj

Frédéric Bastet: De wereld van Louis Couperus. Gebonden, Querido 1991, van ƒ77,90 voor ƒ29,50. De Slegte.

`Een heerlijk, gezellig boek,' schreef Marjoleine de Vos over dit fotografisch overzicht van de wereld van Couperus, samengesteld door Bastet, de onvolprezen biograaf van de schrijver. De precies 462 zwartwitfoto's volgen Couperus vanaf zijn vroegste jaren: ouders, schooltijd, huwelijk met Elisabeth, zijn vrienden en kennissen, en de vele reizen die hij tijdens zijn leven maakte. Dankzij het gedetailleerde commentaar van Bastet (gekruid met briefcitaten van Couperus), valt het boek als een beknopte biografie te lezen. Index ontbreekt.

Patrick O'Brien (ed.): Philip's atlas of world history. Ingenaaid, Philip Limited 1999, van ƒ98,- voor ƒ47,50. De Boekenmarkt Den Haag.

From the origins of humanity to the year 2000, luidt de ondertitel van Philips kloeke naslagwerk. Het grondig opgezette boek bevat maar liefst vierhonderdvijftig geografische kaarten, alle voorzien van uitvoerige toelichting en illustraties. Daarnaast zijn er nog tijdtafels, een lijst met trefwoorden op het terrein van `events, people and places' (van Abbas I tot aan Zjoeganov, de huidige leider van de communistische partij in Rusland), en een register van vijfentwintig pagina's.

Nick Hornby: About a boy. Paperback, Indigo 1998,

van ƒ29,50 voor ƒ12,50.

Het Martyrium Amsterdam.

`Hoewel er veel (hardop) te lachen valt, is de ondertoon serieus en ontroerend,' schreef Pieter Steinz in deze krant over About a boy van Hornby (die vijf jaar geleden debuteerde met het voetbalboek Fever Pitch). De hoofdrollen in de roman worden gespeeld door de 36-jarige Will Freeman, een man die alleen in zijn platencollectie geïnteresseerd is en niets van de wereld wil weten, en de twaalfjarige Marcus, een onhandig, door iedereen gepest jongetje. `Twee round characters die schreeuwen om meeleven,' aldus Steinz.

Ook bij Het Martyrium: Seamus Heaney, selected poems 1966-1987, een door de Ierse Nobelprijswinnaar (1995) zelf samengesteld overzicht van zijn werk. Mooi uitgegeven, gebonden boek met onder meer het lange gedicht Station Island en de befaamde Glanmore sonnets. Van ƒ73,- voor ƒ24,95.

Helen Abbott (ed.): The spirit within; Northwest coast native art. Gebonden, Rizzoli 1995, van ƒ198,75 voor ƒ74,95. Nayler & Co Den Haag.

Sinds 1991 is het Seattle Art Museum in het bezit van de Hauberg-Collection: een grote verzameling kunstvoorwerpen en rituele objecten, afkomstig van de indianen-stammen uit het westelijk kustgebied van Canada, vlak bij de grens met Alaska. The spirit within geeft voor het eerst een volledige beschrijving van de verzameling, aangevuld met essays over de verschillende stammen (met als bekendste de Tlingit, de Haida en de Kwakiutl), en historisch fotomateriaal. Prachtig boek.

Bij Nayler & Co is ook Hall of the North American Indian te vinden, de catalogus van een expositie uit 1990. Nadruk op kleding en gebruiksvoorwerpen, afkomstig van tientallen Noord-Amerikaanse stammen (Sioux, Crow en Navajo, om er enkele te noemen). Van ƒ56,40 voor ƒ24,95.

Jos Joosten: Feit en tussenkomst; Geschiedenis en opvattingen van Tijd en Mens. Paperback, Vantilt 1996, van ƒ59,90 voor ƒ17,50 (licht beschadigd). Roelants Nijmegen.

Lijvig proefschrift (met als promotor Kees Fens) over het Vlaamse avant-gardetijdschrift Tijd en Mens (1949-1955) en de vele gerenommeerde kunstenaars en schrijvers die destijds aan het blad meewerkten: onder anderen Pierre Alechinsky, Corneille, Lucebert, Louis Paul Boon en Hugo Claus. En passant geeft het boek een levendig beeld van het Vlaamse culturele leven in die naoorlogse jaren, met een ererol voor Jan Walravens als stimulator bij uitstek van kunstvernieuwing.

Hans Vandersmissen: Het woelige water, watermanagement in Nederland. Gebonden, Teleac 1998, van ƒ49,75 voor ƒ19,90.

Steven Sterk Utrecht.

Ook al is het Wereld Water Forum al weer twee weken voorbij, toch nog een klein staartje watermanagement in de ramsj: een mooi geïllustreerd overzicht van de eeuwige Nederlandse strijd tegen het water – vanaf de eerste terpen, vliedbergen en dijken die men bouwde tot aan de stormvloedkering in de Oosterschelde. Voorts aandacht voor aanverwante onderwerpen als scheepvaart, visserij, drinkwatervoorziening en waterrecreatie.

Terence Conran and Dan Pearson: The essential garden book. Ingenaaid, Three Rivers 1998, van ƒ102,- voor ƒ49,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Groot formaat tuinboek, geschreven onder het motto `getting back to basics'. Volgens de auteurs komen die `basics' vooral neer op het nauwgezet bepalen van de functie van een tuin, en vervolgens alles daar precies op afstemmen: beplanting, patio's en terrassen, etc. Boek eindigt met een hoofdstuk over `essential technics' (als het prepareren van de grond), en een `onderhoudskalender' met jaarlijks terugkerende bezigheden in de tuin. Bij de Boekenmarkt ligt een soortgelijk boek in de ramsj: Natural planting, van de Engelse tuinarchitecte Penelope Hobhouse, `one of the best living gardener-writers', volgens de Sunday Telegraph. Van ƒ62,10 voor ƒ29,50.