Racen over het plafond

Gezien het aanbod van racetitels deze maand kunnen de liefhebbers van dit genre, met name de PlayStation-bezitters, alvast beginnen met watertanden. Het apparaat mag dan op z'n retour zijn – in Japan is de PlayStation 2 al uit – er worden nog steeds prima spellen voor gemaakt.

Allereerst F1 2000 van EA Sports, uiteraard een Formule 1-simulatie. Vroeger moesten sim-heads wachten tot het raceseizoen voorbij was voordat ze in de virtuele schoenen van één of andere bekende coureur konden stappen. Maar nu kunnen ze al racen in hun huiskamer terwijl het F1-seizoen nog aan de gang is. Alle wagens, coureurs en circuits van het seizoen 2000 zijn van de partij in de modi Single Race, Arcade, Time Trial en Twoplayer Split Screen. Aardige vondsten zijn de pit-to-car radio en het feit dat tegenstanders realistische fouten maken en autopech kunnen krijgen. Echt opzienbarend is het niet, maar een gedegen simulatie is het zeker.

Grafisch een stuk mooier maar met een verwarrende hoeveelheid opties is Sony's Gran Turismo 2. Het oorspronkelijke spel was bij zijn introductie het meest realistische racespel voor de PlayStation, maar kreeg later geduchte concurrentie van Namco's Ridge Racer Type 4. Na het succes van het eerste deel hebben veel meer automerken toestemming gegeven hun modellen te gebruiken, waardoor je nu in bijna ieder denkbare wagen kunt rijden. Veel verbeterd ten opzichte van het debuut is het niet, want GT haalde al het onderste uit de kan. Wel zijn de trajecten een stuk langer, waardoor er een zekere saaiheid in het spel is geslopen.

Verre van saai is Rollcage Stage 2 van Psygnosis, het tweede deel binnen een zeer innovatief spelconcept. De Rollcage is een racewagen met grote wielen die even ver onder als boven de cabine uitsteken. Je kunt dus niet alleen over de weg, maar ook – bijvoorbeeld in tunnels – over de wanden en het plafond rijden. Dat is handig met inhalen en biedt tal van interessante spel-opties, zoals versnellerspijlen op muren en plafond. Wil je de maximale snelheid halen dan zul je de weg moeten verlaten en draait je omgeving in een duizelingwekkend tempo om je heen. De Rollcages zijn bloedsnel, uitgerust met wapens, en racen op trajecten op en buiten de aarde. De cameraproblemen uit het eerste deel zijn opgelost met als resultaat een zowel grafisch als inhoudelijk spectaculair spel.

Nintendo 64-bezitters zijn er met racespellen altijd maar bekaaid vanaf gekomen. Mario Kart 64 en F-Zero X zijn eigenlijk de enige twee die je steeds opnieuw oppakt. Gelukkig is er nu Namco's Ridge Racer 64, een combinatie van de succesvolle reeks PlayStation-spellen. Niet alleen speelt deze bekende arcaderacer ook op dit platform erg vlot, het is bovendien één van de best ogende racespellen voor het Nintendo's 64-bitter. Wat een snelheid, wat een handling en wat een beeld!

Gelukkig hebben de ontwikkelaars van pc-spellen evenmin stilgezeten, want met Rally Championship 2000 van UbiSoft is het beste rallyspel ooit uitgekomen. De beelden zijn vrijwel fotorealistisch en er zijn 21 wagens uit de officiële British Rally Championships. Je kunt aan zes kampioenschappen deelnemen, ieder opgebouwd uit zes werkelijk bestaande routes door Engeland. Die routes variëren van lange smalle landweggetjes tot kronkelende bergpaadjes, dus Rally Championship 2000 speelt nooit hetzelfde. Er zijn verschillende weereffecten en zelfs de tijd verloopt realistisch, waardoor de zon op een gegeven moment echt opkomt. Net als in werkelijkheid zijn de tracks erg lang, dus na verloop van tijd wordt het racen een eenzame aangelegenheid. Voor wie dit als een nadeel ziet, bevat het spel ook een arcademodus.

F1 2000, Gran Turismo 2, Rollcage Stage 2 (PlayStation): 130 gulden. Ridge Racer 64 (Nintendo 64): 150 gulden. Rally Championship 2000 (pc): 100 gulden.

    • Rob Smit