POTTER HOEKJE

Dreuzels geen diefstal

`ABSURD'. ZO NOEMT Potter-schrijfster Rowling de beschuldiging van de Amerikaanse schrijfster Nancy Stouffer dat Rowling het idee voor Harry Potter en de term `dreuzels' (`muggles' in het Engels) gestolen heeft van een boek van Stouffer. Muggles is afgeleid van het Engelse woord mug, dat dwaas betekent, zei Rowling maandag in Londen. Ze kondigde aan dat Harry Potter achter de meisjes aangaat in het nieuwe boek, deel 4 dat waarschijnlijk Harry Potter and the Doomspell Tournament gaat heten en in juli verschijnt. Ook sterft er iemand in het boek, maar wie, dat wilde ze niet zeggen.

J.K. Rowling, zeg maar Jo

DE VOLLEDIGE VOORNAMEN van Potter-schrijfster J.K. Rowling luiden Joanne Kathleen. Haar roepnaam is Jo. Dat zei de schrijfster maandag in Londen tegen de verslaggever van NRC Handelsblad die haar interviewde. Haar uitgever wilde dat ze alleen haar voorletters op het boek zette, zodat niet duidelijk was of de auteur een man of vrouw was. Want spannende boeken geschreven door vrouwen verkopen minder goed. Jo had liever haar voornaam op het kaft gehad.

Harry Potter de film

NIET STEVEN SPIELBERG (van E.T. en Jurassic Park) maar Chris Columbus (van Home Alone) gaat het eerste boek van Harry Potter verfilmen. De film die volgend jaar uitkomt, wordt deze zomer in Engeland opgenomen, meldt filmmaatschappij Warner Bros.