Politie assisteert Russen bij opsporing

. De Nederlandse politie gaat intensief samenwerken met de Russische autoriteiten, onder meer door gezamenlijk opsporingsonderzoeken uit te voeren. Het doel is de criminaliteit uit de voormalige Sovjet-Unie efficiënter aan te pakken.

Dit zeggen P.J. Aalbersberg, hoofd van het kernteam Noord- en Oost-Nederland (KT NON) en J.R. Klunder, coördinerend officier van justitie. Het KT NON is onder meer belast met onderzoek, opsporing en vervolging van georganiseerde criminaliteit uit de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa.

Russische opsporingsonderzoeken zullen door de Nederlandse politie worden voortgezet, met behulp van taps, observaties en huiszoekingen. Aalbersberg: ,,Dat gaat veel verder dan informatie uitwisselen. Wij gaan ons bezighouden met Russische onderzoeken die gemoeid zijn met grensoverschrijdende misdaad. En zij met de onze. Hierdoor krijgen wij ook beter zicht op de criminaliteit uit deze regio in Nederland.''

Het gezamenlijk uitvoeren van opsporingsonderzoeken is mogelijk nu Rusland sinds 9 maart van dit jaar deel uitmaakt van het Europese rechtshulpverdrag. Rusland heeft al een rechtshulpverzoek ingediend in een onderzoek naar crimineel verworven geld dat via Nederland uit Rusland is gesluisd. Over dit lopende onderzoek zwijgen Aalbersberg en Klunder.

Volgens Aalbersberg zullen het Russische openbaar ministerie, de drugscontrole-unit en de financiële politie de belangrijkste partners zijn. Een delegatie van de financiële politie was deze week in Nederland voor werkafspraken.

KNOOPPUNTpagina 2