Philips wil ASML verkopen

Philips wil van haar 24 procents aandeel in ASM Lithography (ASML) af. Het elektronicabedrijf ziet de verkoop van de aandelen als onderdeel van haar strategie zich te willen concentreren op de kernactiviteiten. Dit heeft een woordvoerder van Philips vanochtend bevestigd.

Op basis van de beurskoers van ASML van vanmorgen zou de verkoop Philips 3,7 miljard euro (8,15 miljard gulden) opleveren.

Bestuursvoorzitter C. Boonstra zei gisteren tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering al dat Philips ASML – gespecialiseerd in machines voor de productie van computerchips – niet als een strategische holding ziet. Op welke termijn, of hoe Philips het belang wil afstoten, wil het bedrijf niet zeggen: ,,Dat is onder meer afhankelijk van de markt, in ieder geval niet tegen elke prijs.''

De periode waarin aandelen ASML niet verkocht mochten worden, is deze maand afgelopen. Philips laat weten dat wannneer ze de aandelen ASML zal verkopen, het in goed overleg met de directie van dat bedrijf te doen. ,,We zijn tevreden aandeelhouders geweest en zijn onder de indruk van hun prestaties'', zo deelde de woordvoerder vanochtend mede. ,,We hebben goede contacten met ASML. Ook hebben we onderzoeks- en ontwikkelingscontracten met ze.''

Maandag verkondigde Philips dat het 20 procent van haar aandelen in het Amerikaanse communicatiebedrijf JDS Uniphase had verkocht. De woordvoerder zei vanochtend desgevraagd ook de overige 3 procent die Philips nog in Uniface heeft op termijn van de hand doen te willen doen.

Over de belangen die Philips heeft in andere bedrijven liet de woordvoerder zich vanochtend niet uit.

De koersen van zowel ASML als Philips daalden vanochtend met respectievelijk 8,2 en 3,3 procent na de bevestiging door Philips van de geruchten over de verkoopplannen van het belang in ASML.