Patijns kleinkind

Het heeft, geloof ik, ook al in deze krant gestaan dat Karin Adelmund haar eigen kinderen gewoon naar een witte school stuurt. `Adelmunds kroost op érg witte school', kopte Het Parool om nog wat extra peper in de wonde te strooien. Even verderop wordt gesproken over een `zéér witte school'. Het Parool vermeldde tevens dat de staatssecretaris tijdens de behandeling van haar onderwijsbegroting in huilen was uitgebarsten, toen het onderwerp van de zwarte scholen werd behandeld. Afgelopen week schijnt ze het bovendien `zorgelijk' genoemd te hebben dat ouders uit onvrede voor een particuliere school kiezen.

En nu zelf.

Het SP-kamerlid Van Bommel, die het allemaal heeft uitgezocht, wordt door Het Parool met een zekere gretigheid geciteerd. De school waar Adelmunds kroost opzit, de Asvo op het Frederiksplein, kost jaarlijks duizend gulden per kind. Zo selecteert het publiek zichzelf. De staatssecretaris moet een stukje omrijden om haar kinderen er af te zetten. Onderweg passeert zij nog een goedkopere openbare school, de Kleine Reus, maar dan kijkt ze niet op of om en fietst ze ijzerenheinig door. De Amsterdamse stadskrant heeft er zelf ook nog wat eigen onderzoek tegenaan gegooid. En wat blijkt? Ook de NRC-columnisten Paul Scheffer en Youp van 't Hek doen hun kinderen op de Asvo-school. Deze krant staat er weer gekleurd op. Maar het kan nog erger! Weet u wie daar ook naar school gaat? En ik citeer nu letterlijk: `een kleinkind van burgemeester Schelto Patijn'.

Oei! Een kleinkind. Onmiddellijk heb ik een klein antecedentenonderzoek in mijn eigen familie uitgevoerd. Het zal je toch maar gebeuren dat je een neefje of een achternichtje op die school hebt zitten. Voor je het weet, kun je je nergens meer vertonen en word je door die brave Anil Ramdas voor fascist uitgemaakt. Uit dat onderzoek is iets boven water gekomen, ik biecht het maar op voordat het uitkomt. Ooit heb ik namelijk aan de rand van het schoolplein stil gekeken naar een gescheiden moeder op wie ik erg verliefd was. Nee, het is niet goed te praten, maar de kinderen holden om me heen en ik had alleen maar oog voor haar zoals zij daar stond te wachten op die ene klas die nog uit moest komen. Het leek mij wel een aardige school. Ik hoop maar dat Van Bommel mij wil vergeven.

Als ik zo'n berichtje lees, begint mijn brein altijd te tollen van tegenstrijdigheden. In de eerste plaats denk ik: die Adelmund heeft groot gelijk. Natuurlijk doe je je kind op de beste school die er is, al moet je er de hele stad voor omrijden. Je kunt je kind toch niet het slachtoffer laten worden van een praktijk die misschien pas over vijftig jaar veranderd zal zijn. Zo veel tijd heeft een kind niet. Het is misschien egocentrisch, maar als het om je kind gaat, mag de verbetering van de wereld best even wachten. Wie zegt me bovendien dat die zwarte scholen er beter van worden als mijn zéér érg witte kind daar in de klas komt te zitten?

Jawel, sputtert het brein tegen. Jij vindt dat Karin Adelmund gelijk heeft, maar gezien vanuit Karin Adelmund zelf moet zij eigenlijk vinden dat Karin Adelmund ongelijk heeft. Dat heet nou een MP, oftewel een meervoudige persoonlijkheid. Je hebt Karin Adelmund I, die gewoon haar kroost in het kinderzitje zet en naar de Asvo fietst en je hebt Karin Adelmund II, die in de Kamer zegt dat het een verontrustend verschijnsel is dat ouders hun kinderen naar witte scholen sturen. De vraag is alleen hoe ze Karin I in het reine brengt met Karin II.

Ik heb daar wel een paar oplossingen voor. De openbare school was al vol en die andere school ligt niet echt verder weg, als je maar het steegje binnendoor fietst. Ook op de openbare school moet schoolgeld betaald worden en als je dat verrekent, is het verschil heus niet zo groot. Een van haar kinderen is dyslectisch – ik zeg maar wat – en die moet daarom aangepast onderwijs hebben en dat is op die openbare school toevallig niet aanwezig. En haar dochters vriendinnetjes gingen ook al naar de Asvo.

Ik heb trouwens wel eens gehoord dat Karin Adelmund lid van een vakbond is en van de PvdA, maar dat zij ook getrouwd schijnt te zijn met een man in bonus. Zeg brein, weet je wat jij moet doen? Ophoepelen!