Pas verschenen

Rita Mae Brown: Loslippig.

(Loose Lips) Vert. Marga van den Herik,

Bert Bakker, 352 blz. ƒ42,95

Nederlandse vertaling van vorig jaar verschenen roman van Rita Mae Brown. Het verhaal speelt zich af in een Amerikaans stadje in 1941 waar twee zusters een schoonheidssalon bezitten die het trefpunt wordt van de roddelgrage inwoners.

Anna Enquist: De gedichten 1991-2000. De Arbeiderspers,

260 blz. ƒ34,90

Verzamelbundel waarin opgenomen Enquists debuutbundel Soldatenliederen (1991, bekroond met de C. Buddingh'-prijs), Jachtscènes (1993, bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs), Een nieuw afscheid en Klaarlichte dag (in 1999 verschenen in een tweetalige Duitse editie).

J. Eijkelboom: Het arsenaal.

De Arbeiderspers, 44 blz. ƒ29,95

Nieuwe dichtbundel van J. Eijkelboom (1926) met vier afleveringen waarin voor de herinnering een belangrijke plaats is ingeruimd als voedingsbodem voor het hier en nu.

Alex Garland: Het strand

(The Beach). Vert. Anneke Goddijn,

Atlas, 355 blz. ƒ39,90

Herdruk naar aanleiding van de filmrelease van The Beach met een hoofdrol van Leonardo DiCaprio.

Toon Hermans: Verhalen uit mijn leven. Het water is heerlijk. Fontein, 301 blz. resp. 191 blz. ƒ24,95 per deel.

Deel 2 en 3 van het verzamelde werk van Toon Hermans. Verhalen uit mijn leven is een biografische bundel met verhalen en herinneringen. Het water is heerlijk bevat gedachteassociaties, liedjes en gedichten. Het totale werk zal uiteindelijk uit circa twintig (gebonden) delen bestaan.

John Irving: Mijn rol in de film.

Vert. Else Hoog en Rien Verhoef,

De Bezige Bij, 142 blz. ƒ34,90

De regels van het ciderhuis.

Een scenario. Vert. Rien Verhoef,

De Bezige Bij, 215 blz. ƒ29,90

John Irving doet verslag van zijn dertien jaar durende worsteling met het scenario van The Cider House Rules voor vier verschillende regisseurs.

De verfilming door Lasse Hallström is nu te zien in de Nederlandse bioscoop.

`Het aardige van Irvings boek over de totstandkoming van de film is dat hij daarin goed uitlegt hoe de gang van zaken in de filmindustrie kan leiden tot een verwatering van het boek, zelfs wanneer de oorspronkelijke auteur voor het scenario tekent. Als het budget groeit, moet hij concessies doen aan de vermeende markt en verliest zijn controle.' (Hans Beerekamp, 15.3.2000)

Carlo Levi: Christus kwam niet verder dan Eboli. Vert. Margriet Agricola, Het Spectrum, 268 blz. ƒ36,50

Roman uit 1945 van de Italiaanse arts-schilder-schrijver Carlo Levi (1902- 1975) waarin hij verslag doet van zijn verbanning wegens antifascistische activiteiten naar een desolaat bergdorp in Zuid-Italië.

Howard Norman: De suppoost

(The Museum Guard). Vert. Anneke Goddijn, Bert Bakker, 272 blz. ƒ39,50

Roman die zich afspeelt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wanneer een vrouw in het museum van Halifax geobsedeerd raakt door het schilderij `Jodin op een Amsterdamse gracht'.

Over zijn vorige roman The Bird Artist schreef Pieter Steinz: `Het is goed geschreven en kenmerkt zich door virtuoze dialogen en precieze beschrijvingen, maar de personages komen niet echt tot leven.' (CS 9.6.1995)

Hans Sahar: De heimweekaravan. De Arbeiderspers, 117 blz. ƒ25,-

Verhalenbundel van Hans Sahar waarin de ontmoeting tussen twee culturen, de Marokkaanse en de Nederlandse, centraal staat.

De verhalen gaan over tweedegeneratie-emigranten die zich noch in het ene, noch in het andere land geheel thuis voelen.

Van De Ridder tot Elsschot.

Een biografie in foto`s.

Querido, 64 blz. ƒ25,-

Fotoprentenboek van Willem Elsschot (1882-1960) samengesteld door Wieneke `t Hoen, die de vele (vooral ook familie-)foto's voorzag van bijschriften en toepasselijke citaten uit zijn werk en brieven. Verschenen als catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling, die tot en met 24 april in het Museum voor Fotografie in Antwerpen te zien is.

NON FICTIE

Roger Scruton: Filosofisch denken. Een handleiding voor nieuwsgierige mensen. Vertaald door Erik Coenen.

Bijleveld, 176 blz. ƒ29,90

Als handleiding bedoeld boek van de filosoof Roger Scruton (1944), die onlangs optrad in het VPRO-televisieprogramma Van de schoonhied en de troost. Scruton, die in 1994 de academische wereld teleurgesteld vaarwel zei, geldt als controversieel filosoof en consequent strijder tegen het postmodernisme en modieuze opvattingen.

Harry van Wijnen: De macht van de kroon. Balans, 255 blz. ƒ37,50

Studie van Harry van Wijnen, redacteur van NRC Handelsblad, naar de invloed van de koningin achter de schermen, de relatie tussen ministers en het staatshoofd en de rol van het parlement. In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om de macht van de koningin in te perken.

Met bibliografie, register en relevante grondwetpassages.