Olies staan pal in wervelstorm technologie

Temidden van dalende technologiefondsen stond Koninklijke Olie vanmorgen als een rots in de branding. `Olies' stegen met 2,5 procent tot 61,70 euro, en bereikten daarmee hun hoogste stand sinds 16 december.

In heel Europa deden oliefondsen het verrassend goed, na gunstige jaarcijfers van TotalFina in Frankrijk en een groeiende overtuiging dat het OPEC-akkoord van afgelopen dinsdag niet zal leiden tot de eerder voorziene vrije val van de prijs van ruwe olie. Ook ECB-president Duisenberg uitte gisteren zijn reserves over de veronderstelling dat de olieprijs snel zou gaan dalen. Noordzee-Brent noteerde vanmorgen vrijwel onveranderd op 24,70 dollar per vat.

Er waren meer AEX-fondsen die vanmorgen goede prestaties lieten zien. Unilever kon met 2,4 procent omhoog tot 51,20 euro en deed daarmee een verdere stap in het koersherstel sinds het aandeel twee weken geleden op een dieptepunt van 40,99 euro belandde.

Het zelfde gold voor Ahold, dat eind februari nog 21,25 euro noteerde maar rond het middaguur een koers bereikte van 27,50 euro – een winst van 1,51 procent ten opzichte van het slot van gisteren. Ook de chemiefondsen deden het goed. Akzo Nobel kon 4 procent omhoog tot 44,88 euro en DSM steeg 2,5 procent naar 37,70 euro. Gucci kon met 3,3 procent omhoog naar 95 euro.

De sterke prestaties van de traditionele AEX-fondsen voorkwamen dat de AEX-index zelf hard achteruit ging, want de technologiesector had het vanmorgen bijzonder zwaar. De index was 4,32 punten (0,6 procent) lager op 660,14 punten.

Onder de technologiefondsen werd vanmorgen op de beurs een ravage aangericht door het 4 procent lagere slot van de Amerikaanse Nasdaq-index, die de hele week al daalt. In heel Europa hielden standvastige traditionele fondsen en zwakke technologiefondsen de beursindices vanmorgen min of meer in evenwicht.

Hard getroffen op het Damrak was World Online, dat temidden van een stroom van speculaties en geruchten met 20 procent kelderde tot 19,80 euro, meer dan de helft onder de introductiekoers van 43 euro op 16 maart.

Philips bevestigde vanmorgen dat het zijn belang van 24 procent in ASML van de hand zal doen, een voornemen waarop topman Boonstra gistsren al zinspeelde tijdens de aandeelhoudersvergadering. Beleggers waren niet blij met deze vloed van aandelen ASML, en drukten de chipmachinefabrikant met 8,2 procent naar beneden tot onder de 112 euro.

Ook Philips zelf moest 3,3 procent achteruit, evenals KPN (min 4,7 procent) en VNU (min 3,8 procent).

UPC, dat de afgelopen twee dagen al meer dan een zevende van zijn koers verloor, daalde vanmorgen met 3,3 procent naar 44,76 euro. Internetbedrijf TIE Holdings daalde naar de laagste koers sinds zijn introductie op 2 maart, VIA Networks verloor 8,5 procent op 31,10 euro en Versatel daalde met 6 procent tot 47 euro.