Kinderen gek van Pokémon, ouders snappen het niet

De meeste lezers van de Kinderpagina zijn Pokémon-gek. En hun ouders snappen niets van het spel met de kleine vechtmonstertjes als Pikachu, de elektrische gele muis, of Bulbasaur, de schildpad met een bloembol op zijn rug. Dat blijkt uit de duizend brieven, tekeningen, foto's en zelfs een volgetekend laken met kussensloop die de Kinderpagina opgestuurd kreeg naar aanleiding van onze vraag: `Ben je Pokémon-gek? Mag je van je ouders meedoen aan de rage?'

,,Ik ben zo gek op Pokémon dat ik 's morgens niet eens naar school wil'' schrijft Max van der Molen (8) uit Zoetermeer. Hij kijkt zoals veel kinderen 's ochtends naar de tekenfilmserie over de broekzak-monstertjes op Fox Kids-tv. Omdat die uitzending tot 10 over 8 duurt, is het vaak haasten om nog op tijd op school te komen. ,,Ik mag meestal kijken, maar ik kan hem niet afzien want ik moet naar school,'' schrijft Quirijn de Jonge (11) uit Wassenaar. Op school worden veel Pokémon-kaarten geruild, of er wordt mee gespeeld. Hoewel: op veel scholen is Pokémon verboden. ,,Op onze school zijn ze verboden,''schrijft Guusje Ingen Housz (9) uit Dordrecht, ,,Je mag de Pokémonkaarten alleen maar buiten het hek ruilen. En de Pokémonkaarten mag je ook niet in de klas.'' Zijzelf vindt Pokémon `te gek'. ,,Maar mijn moeder en vader worden er gek van, net als de juffen en meesters. Mijn moeder sprong een gat in de lucht toen de Pokémon op school verboden werd. 's Avonds en 's ochtends mogen we het thuis aan tafel niet over Pokémon hebben. Dat vind ik helemaal niet leuk.'' Oei, denk je misschien, wat een strenge ouders heeft Guusje. Maar er zijn nog strengere. Van de ongeveer duizend Pokémon-brieven die we kregen zijn er tientallen van kinderen bij wie Pokémon thuis helemaal verboden is. ,,Ik zou zo graag Pokémon-kaartjes willen maar het mag niet van mijn ouders. Dat is heel jammer vind ik. Willen jullie mij helpen. Ik heb al geprobeerd om mijn ouders over te halen, maar het hielp niet. Mijn moeder zei: het is te duur en het is niet nodig. Dat vind ik heel er stom. Help me!''schrijft Afra Vrolijk (9) uit Dieren.

,,Mijn papa snapt er niks van en mama ook niet,'' meldt Anna Saaltink (8) uit Rotterdam. Ze heeft nu 25 kaarten, ze vindt Raichu de leukste. Ze is niet goed in het gooi-spelletje dat veel kinderen op school doen met Pokémon-kaarten (wie het verst gooit wint), zodat ze de eerste keer veel kaarten verloor. Er is veel Pokémon-leed, vooral op school. Ook bij het ruilen van kaarten: oudere kinderen dwingen jongere kinderen soms kaarten te `ruilen', die de jongere helemaal niet kwijt willen. ,,Ze praten en zeuren net zo lang tot je iets ruilt waar je spijt van krijgt,'' meldt Sean Hofland (bijna 7) uit Vreeland: ,,Dat is mij gisteren ook overkomen. Nu ben ik een heel mooi plaatje kwijt dat ik eigenlijk wilde houden. En ik heb ongeveer een paar uur moeten huilen.'' Merel van Gurp (7) uit Dordrecht heeft al strafwerk op school gehad omdat ze met haar Pokémonkaarten bezig was. Toch kan dat de Pokémon-fans niks schelen. Ze blijven Pokémon-gek. ,,Ik wou dat ik zelf een Pokémon was,''schrijft Beaudine Bertsch (7) uit Almere bij een mooie tekening van Pikachu en Bulbasaur. Pikachu is de meest getekende pocket monster, maar lang niet van alle kinderen de favoriet.

Er zijn zoveel Pokémon-brieven en tekeningen binnen gekomen dat we onmogelijk alle tekeningen en brieven af kunnen drukken. Ook van zeker tien scholen uit het hele land hebben we inzendingen van klassen gehad. Die behandelen we een van de komende weken. Net als de zelfontworpen Pokémon. Of de enige anti-Pokemonbrief. Want we gaan nog meer Pokémon-tekeningen, foto's en brieven afdrukken op de Kinderpagina, nog zeker drie keer. Per keer zullen we onder de inzenders ook steeds 10 kleine pakjes Pokémon-kaarten (dus geen decks) verloten. Allereerst: alle honderden Pokemon-inzenders, bedankt.

De eerste tien gelukkigen die een klein pakje Pokémonkaarten krijgen zijn:

1.Paul Ivo Schötteldreier, Amsterdam; 2. Ward van der Bruggen, Idsegahuizum; 3. Erik Hoogma, Nijmegen; 4. Xander van der Broek, Roermond; 5. Axel T.L. Dijksman, Delft; 6. Laura Gerritsen, Amsterdam; 7. Marinus Verkijk, Haarlem; 8. Anna Saaltink, Rotterdam; 9. Roland van Mossel, Zuidlaren; 10. Jesse Schrammeijer, Amsterdam. Volgende week worden weer tien pakjes kaarten verloot.

De inzending voor de Pokémon-wedstrijd is vanaf nu gesloten. Winnaars van pakjes kaarten krijgen die binnen drie weken toegestuurd. Dat een tekening is afgedrukt betekent niet per se dat zo'n inzender ook iets gewonnen heeft bij de verloting. De tekeningen worden niet teruggestuurd, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.