Internationaal

LONDEN

De flinke verliezen van de technologiefondsen op Wall Street, waar de Nasdaq gisteren opnieuw ruim 4 procent lager sloot, stemden de Europese beurzen vanmorgen in eerste instantie somber. De effectenbeurs in Londen wist zich in de loop van de ochtend te herstellen. De FTSE-index steeg met 0,6 procent tot 6.485 punten. Grootste daler was Vodafone AirTouch, dat 1,7 procent moest inleveren.

FRANKFURT

Frankfurt dook onder invloed van de verliezen op Wall Street wel licht in de rode cijfers. De DAX-index was 0,2 procent lager op 7.629 punten. Softwareproducent SAP bleef het ook vanmorgen slecht doen. Het aandeel verloor ruim 4 procent.

PARIJS

De Parijse beurs opende onder aanvoering van de telecomfondsen en de technologische waarden fors in de min. In de loop van de ochtend noteerde de CAC-40 één procent lager op 6.255 punten. De vertegenwoordigers van de Oude Economie deden het goed in Parijs. Lichtpuntje was olieconcern TotalFina Elf dat na goede resultaten over 1999 ruim 2 procent mocht bijboeken.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen in de rode cijfers gesloten. De Nikkei-index daalde 104 punten (0,5 procent) tot 20.337 punten. Handelaren schreven de daling van de beursbarometer toe aan de koersverliezen op Wall Street en winstnemingen. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten sloten in de min. Het Hang-Senggemiddelde in Hongkong stond aan het eind van de ochtendhandel op een verlies van 0,68 procent. De koersindex in Zuid-Korea daalde 3,26 procent en in Australië sloten de aandelen gemiddeld bijna 2 procent lager.

NEW YORK

Aan het verlies van de Nasdaq lijkt voorlopig geen einde te komen. De beurs, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, verloor gisteren opnieuw 4 procent op 4.458 punten. De Nasdaq komt daarmee op een verlies van 505 punten in een week tijd.

Beleggers deden hun technologiefondsen gisteren massaal van de hand en keerden terug naar de vertegenwoordigers van de Oude Economie. Het Dow-Jonesgemiddelde sloot de handelsdag af met een licht verlies van 38 punten (0,4 procent) op 10.981 punten. De technologiefondsen in de Dow kregen in navolging van hun branchegenoten in de Nasdaq rake klappen. Intel, AT&T en Microsoft leverden bijna 4 procent in. De oude fondsen waren, met Philip Morris (stijging van 11 procent) aan kop, bijzonder in trek.

Een van de weinige stijgers in de Nasdaq was chipmaker Advanced Micro Devices. Het aandeel nam 8,5 procent in waarde toe.