Hongersnood dreigt in NW-Afrika

In het noordwesten van Afrika dreigt een nieuwe hongersnood wegens het mislukken van oogsten als gevolg van aanhoudende droogte en wegens de voortdurende oorlog tussen Ethiopië en Eritrea.

Naar schatting 16 miljoen mensen lopen potentieel gevaar, aldus de adjunct-noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, Carolyn McAskie, gisteren op een persconferentie in New York. Net zoals bij de hongersnood van 15 jaar geleden in de Hoorn van Afrika, waarbij naar schatting een miljoen mensen stierven, lijkt Ethiopië het zwaarst getroffen te worden. De Ethiopische premier, Meles Zenawi, zegt dat alleen al in zijn land acht miljoen mensen met hongersnood worden bedreigd. Maar ook Eritrea, Somalië, Soedan, Kenia, Oeganda en Djibouti hebben grote voedselproblemen als gevolg van droogte, gevechten en de voortdurende instabiliteit door vluchtelingenbewegingen, zo zei McAskie. Als de droogte doorzet komen ook Tanzania, Rwanda en Burundi in de problemen. De VN weten pas komend najaar of de volgende oogst zal lukken.

Om de aandacht van de wereld te vestigen op deze nieuwe crisis en de middelen bijeen te brengen voor de noodzakelijke hulpoperatie heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan het hoofd van het Wereldvoedselprogramma, Catherine Bertini, gevraagd over twee weken als zijn speciale afgezant het bedreigde gebied te bezoeken. De VN schatten dat het 205 miljoen dollar extra zal kosten om de 371.000 ton voedsel en andere hulp die in eerste instantie nodig zijn om een nieuwe hongerramp af te wenden, naar de bevolking van de zeven landen te brengen. Bertini zal er tevens bij de regeringen van de getroffen landen op aandringen hulporganisaties ongehinderd toegang te geven tot de slachtoffers. Gevechtshandelingen belemmeren hulpinspanningen nogal eens.

De VN hadden voor dit jaar de wereldgemeenschap al gevraagd 190 miljoen dollar te geven voor voedselhulp aan Ethiopië, maar daarvan is volgens McAskie nog niet meer dan de helft binnengekomen. Voor Eritrea, waarvoor de VN 43 miljoen dollar hadden gevraagd, is helemaal niets binnengekomen. (AP, Reuters)