Gore tegen Clinton in zaak-Elian

De Amerikaanse vice-president Al Gore keert zich tegen zijn eigen regering in de zaak rond de zesjarige Cubaanse bootvluchteling Elian Gonzalez. Gore riep gisteren het Congres op een wet aan te nemen om Elian en zijn familie een permanente verblijfsvergunning te geven.

Een dergelijk voorstel wordt ingediend door de Democratische senator Bob Graham en de Republikeinse senator Bob Smith. Gore, die aanvankelijk stelde dat de rechters moeten beslissen over Elian, zei gisteren: ,,Het lijkt zo te zijn dat onze immigratiewetten niet volstaan.'' Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan verliest de immigratiedienst INS de jurisdictie in deze zaak.

Gore's ommezwaai heeft alles te maken met zijn electorale kansen bij de presidentsverkiezingen van november in Florida. Gore is bang het fel anti-Castro gezinde Cubaanse electoraat van zich te vervreemden. Zijn Republikeinse rivaal George W. Bush riep Gore gisteren op nu ook minister van Justitie Reno en president Clinton over te halen. ,,We zullen zien hoeveel invloed hij heeft.''

Elian Gonzalez werd op 25 november uit zee gevist na een bootramp waarbij zijn moeder en stiefvader omkwamen. Zowel zijn oudoom in Miami als zijn vader op Cuba eist de voogdij op. Een rechtbank in Miami wees vorige week de voogdij toe aan de vader.

In Miami gingen de onderhandelingen tussen de Amerikaanse familie van Elian en raadslieden van de immigratiedienst INS gisteren door. De INS wil dat de familie een verklaring tekent dat zij de jongen overdraagt als ook een hof van beroep in Atlanta in mei de voogdij toewijst aan de vader. Tevens moet de familie erin toestemmen de jongen tussentijds aan zijn vader over te dragen wanneer die zich in Miami meldt. De deadline om daarover te besluiten, is doorgeschoven naar dinsdag. De INS heeft verklaard niets te zullen ondernemen dat Elian kan traumatiseren, maar lokale politici zijn daar niet gerust op. Woensdag lieten 22 burgemeesters uit Miami en omgeving weten geen medewerking te verlenen aan een federale operatie om Elian bij zijn oudoom weg te halen. De politie houdt zich dan afzijdig.

Het is nog onduidelijk of de vader van de jongen, Juan Miguel Gonzalez, zich in Miami komt melden. De Cubaanse leider Fidel Castro kondigde woensdag onverwachts aan dat de vader naar Florida mag vertrekken om het beroep in de voogdijzaak af te wachten. Hij moet wel vergezeld worden door een delegatie van dertig Cubanen, onder wie de voorzitter van de Cubaanse Assemblee Ricardo Alarcon, familieleden, twaalf klasgenootjes, drie leraren, drie psychologen, twee kinderpsychiaters, vier dokters en drie verpleegsters. Ook het schoolbankje van Elian moet mee, vindt Castro, om Elian alvast te ,,herintegreren''.

Washington ziet weinig in een delegatie van 31 man, Havana liet weten dat over het voorstel niet te onderhandelen valt. (AP, Reuters)