Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Generatie Doe Maar (1)

Arjen Fortuin schrijft in zijn artikel `Shoppend door het leven' over `het pragmatisme van de generatie Doe Maar' (Boeken 24.3.00). Hij heeft het daarbij over vier karakteristieke generaties: `de stille generatie' van voor de oorlog, `de protestgeneratie' van baby-boomers, `de verloren generatie' en uiteindelijk de huidige `twintigers en prille dertigers'. Via een simpele berekening, uitgaande van gemiddeld 27 jaar leeftijdsverschil, kom ik echter maar tot drie generaties en wel met de volgende geboortejaren 1973 (de prille generatie), 1946 (de protestgeneratie) en 1919 (de stille generatie). Is de genoemde `verloren generatie' dan toch onderweg zoek geraakt?

E. Janssen, Beverwijk

Naschrift Arjen Fortuin: Over de meest handzame rubricering van generaties lopen de meningen uiteen. De door mij gehanteerde indeling is ontleend aan het werk van de socioloog Henk Becker, `Generaties en hun kansen'(1992) en `De toekomst van de verloren generatie'(1997).