E-book King gehackt

`Riding the Bullet', de eerste exclusief op Internet gepubliceerde novelle van Stephen King, is gekraakt door hackers. Die hebben illegale kopieën van het boek op websites geplaatst, waar het gratis te downloaden is.

Kings novelle brak bij publicatie, twee weken geleden, alle records voor de e-bookverkoop. Het griezelverhaal van de bestsellerauteur was voor 2,50 dollar via verschillende Internetboekhandels te verkrijgen, waaronder Amazon.com. De belangstelling voor het elektronische boek was echter zo overweldigend groot dat het downloaden ervan dagenlang vrijwel onmogelijk was.

Kings beslissing om zijn nieuwe werk exclusief in elektronische vorm uit te brengen werd door uitgevers en bedrijven in de e-commerce verwelkomd alsbewijs dat het e-book als medium eindelijk serieus moest worden genomen. Naar nu blijkt zijn er echter grote problemen met de beveiliging. Een 40-bit versleutelingscode, de grootste beschikbaar ten tijde van de publicatie, moest de distributie van het boek beveiligen. Maar na een paar dagen verschenen al de eerste illegale kopieën op websites en in nieuwsgroepen. Len Kawell, de directeur van Glassbooks Inc., een van de elektronische distributeurs, liet weten ondertussen te zijn overgestapt op een 64-bit code. Maar ook dat kan inbraken niet bij voorbaat uitsluiten. ,,Er beslaat niet zoiets als een onkraakbaar beveiligingssysteem'', zei Kawell. ,,Het is praktisch niet mogelijk om het zowel ondoordringbaar als bruikbaar te maken.''

Naar verluidt valt de financiële schade ten gevolge van de kraak erg mee: het boek was zelfs al gratis verkrijgbaar bij verschillende boekhandels. Maar gezien de voorbeeldfunctie van Kings novelle vrezen elektronische distributeurs dat de kwestie het vertrouwen van uitgevers en schrijvers in het e-book als medium ernstig zal schaden.