Dokter bevestigt aanslag op Bernadis

De Franse kunstrijder Stephane Bernadis scheurde woensdagavond na afloop van zijn lange kür met partner Sarah Abitbol bij de WK in Nice ineens het verband van zijn linkerarm en toonde voor de televisiecamera's zijn wond. Hij deed dat, zo legde hij gisteren uit, om de geruchten tegen te spreken dat hij helemaal niet gewond was. Bernadis was op de avond van de finale in zijn hotel door een onbekende aanvaller met een mes gestoken.

Sommige concurrenten suggereerden dat Bernadis het incident zou hebben verzonnen om sympathie van de jury te krijgen voor de grote finale. Hij en Abitbol waren medaillekandidaten bij het paarrijden. Ze wonnen voor eigen publiek uiteindelijk het brons. Het was de eerste medaille voor Frankrijk bij dit onderdeel sinds 1932.

Bernadis onthulde gisteren op een persconferentie dat hij al voor de WK met de dood was bedreigd. ,,Ongeveer drie weken geleden kreeg ik twee anonieme telefoontjes. Ik zou snel overlijden'', vertelde Bernadis, die werd geflankeerd door bodyguards. ,,Later vond ik bij mijn huis in Parijs ook een papiertje met die tekst. Ik ben niet in paniek geraakt, omdat het handschrift er kinderlijk uitzag en ik aan een grap dacht.''

Bernadis gaf ook een gedetailleerd verslag van het voorval, dat woensdagavond plaatsvond. ,,Ik keek televisie op mijn hotelkamer, toen er op mijn deur werd geklopt. Meteen nadat ik had opengedaan, voelde ik iets aan mijn linkerarm. Ik had eerst niet door wat er was gebeurd. Ik voelde met mijn rechterhand aan mijn arm en merkte dat die onder het bloed zat. Ik realiseerde me meteen dat ik misschien niet kon schaatsen en barstte in tranen uit.''

In het ziekenhuis bleek dat de wond moest worden gehecht, maar Bernadis kon even later toch aan de lange kür meedoen. Over zijn aanvaller kon de kunstschaatser de politie weinig vertellen. ,,Ik heb hem niet goed kunnen zien.'' Mede door die verklaring ontstonden de geruchten dat hij het voorval had verzonnen of zelf een schram op zijn arm had aangebracht. ,,Daarom heb ik de wond getoond. Zo kon iedereen zien dat je zoiets niet met een colablikje kan doen'', aldus Bernadis. Het hoofd van de medische dienst bij de WK, dokter Jean-Claude Moati, bevestigde gisteren het verhaal van de kunstschaatser. ,,Ik kan u verzekeren dat je zo'n wond niet zelf kan aanbrengen'', verklaarde hij.

Alexej Jagoedin werd gisteravond voor de derde keer in zijn loopbaan wereldkampioen. De 20-jarige Russische schaatser, die in de Verenigde Staten traint, verdedigde zijn voorsprong op de Canadees Elvis Stojko en de Amerikaan Michael Weiss. Indrukwekkend was vooral de moeilijkheidsgraad van Jagoedins artistieke voorstelling, te prijzen zijn lef na het verloren EK in Wenen in een maand tijd nog een geheel nieuwe, riskante oefening in te studeren. Jagoedin voltooide de hattrick met een flitsende, maar allesbehalve vlekkeloze kür. De titelverdediger liet een reeks moeilijke combinaties zien – met als enige twee viervoudige sprongen – maar maakte ook twee noodlandingen.