Davenport weer de beste van de wereld

Door het bereiken van de finale in het toernooi van Miami heeft de Amerikaanse tennisster Lindsay Davenport de eerste plaats op de wereldranglijst overgenomen van haar rivale Martina Hingis. De Zwitserse had de WTA-ranking de afgelopen 32 weken aangevoerd.

Hoewel de 19-jarige Hingis de Amerikaanse Monica Seles de grootste afstraffing in haar carrière bezorgde (6-0 en 6-0) zakt zij maandag naar de tweede plaats op de WTA-ranking. Davenport hoefde afgelopen nacht slechts te winnen van Sandrine Testud om zich de nieuwe nummer 1 te mogen noemen. Maar de kampioene van de Australian Open had afgelopen nacht in de halve finales haar handen vol aan de als twaalfde geplaatste Française. Pas in de tiebreak van de derde set (6-1, 6-7 en 7-6) maakte Davenport een einde aan de hegemonie van Hingis, die de eerste plaats op de wereldranglijst in totaal 132 weken heeft bezet.

Davenport boekte in Miami haar 24ste overwinning van dit jaar. Daar staat slechts één nederlaag tegenover. Ze begint maandag aan haar 23ste week als aanvoerder van de WTA-ranking. ,,Het is leuker om de eerste plaats op de wereldranglijst te heroveren door met 7-6 te winnen in de derde set dan met twee keer 6-0'', zei Davenport lachend. In de finale van het toernooi in Miami treft de 23-jarige Amerikaanse haar concurrente, die ze van de eerste plaats heeft verdreven. Davenport kan die confrontatie met vertrouwen tegemoet zien. Ze heeft Hingis al vier keer op rij verslagen. ,,Martina vindt het altijd frustrerend om tegen mij te spelen'', zei Davenport.

Hingis was gisteravond in elk geval snel klaar met de aan haar enkel geblesseerde Seles. Boegeroep en fluitconcerten begeleidden de voormalige nummer 1 naar de kleedkamer na de grootste vernedering in haar loopbaan. In de eerste set maakte ze slechts zeven punten, in de tweede reeks kwam ze niet verder dan vijftien punten zonder ook maar één game te winnen. Het was alweer de tiende nederlaag van Seles tegen Hingis.

De Zwitserse begreep niet waarom Seles de partij had voltooid. ,,Niemand anders dan Seles zou met zo'n blessure de baan zijn opgegaan'', zei Hingis. ,,Monica was duidelijk zichzelf niet. Ik had verwacht dat ze de partij na de eerste set zou opgeven. Toch blijft ze een groot kampioene.'' Seles verklaarde dat ze zich ,,nauwelijks kon bewegen''. Ondanks haar demonstratie nam Hingis waardig afscheid van de tennistroon. ,,Davenport verdient het om de wereldranglijst aan te voeren'', sprak Hingis. ,,Lindsay heeft tegen mij al meerdere keren bewezen dat ze momenteel de beste is.'' Bij de mannen bereikte Pete Sampras in Miami de halve finales van het toernooi uit de zogeheten Masters Series door Nicolas Lapentti in twee sets (6-4 en 7-6) te verslaan. Hij staat vanavond tegen de 19-jarige Lleyton Hewitt, die in zijn duel met de Amerikaan Jan-Michael Gambill dezelfde setstanden (6-4 en 7-6) liet noteren. Het Australische talent behaalde alweer zijn 25ste overwinning dit jaar en Sampras besefte dat hij voor een zware opgave staat. ,,Hewitt zal het tennis nog jaren gaan domineren'', zei de 28-jarige Amerikaan. ,,Hij speelt geweldig en blaakt van het zelfvertrouwen.'' In de andere halve finale staan de Amerikaan Andre Agassi en de Braziliaan Gustavo Kuerten tegenover elkaar.

De 36-jarige Manon Bollegraf maakte in Miami een succesvolle rentree in het dubbelspel. Met haar Amerikaanse partner Nicole Arendt bereikte ze de halve finales door de Russisch/Amerikaanse combinatie Lichovtseva/Morariu te verslaan.