Beurs laat Brink vallen en wil uitleg

De koers van World Online is vanmorgen opnieuw gekelderd. De Amsterdamse effectenbeurs start een onderzoek naar de gang van zaken rond de beursgang van de Internetaanbieder. De technologiefondsen stonden vanmorgen onder zware druk.

Door de zware koersval, aanvankelijk met meer dan twintig procent, neemt de druk van de financiële wereld toe op oprichter en topvrouw Nina Brink van World Online. Volgens een woordvoerder komt de Internet-aanbieder op korte termijn naar buiten met een verklaring. Zij ontkent stellig dat Brinks positie ter discussie staat. ,,Haar vertrek is absoluut uitgesloten. En ze krijgt geen andere functie.''

Financieel analisten melden echter dat gedupeerde beleggers de positie van Brink aan de orde stellen. ,,De grote jongens bellen [World Online] dagelijks op'', zegt analist M. Fleskens van zakenbank Metzler. Een Londense analist: ,,Het imago van veel gerenommeerde partijen wordt beschadigd. Goldman Sachs, ABN Amro en Reggeborgh, ze hebben allemaal enorme schade. Al deze partijen voeren de druk op.''

Het aandeel World Online noteerde vanmorgen even een dieptepunt van 19,50 euro. Daarmee resteert minder dan de helft van de waarde die het bedrijf had toen het medio deze maand naar de beurs werd gebracht. Tegen de middag was er een licht herstel.

De Amsterdamse effectenbeurs bevestigde vanmorgen voor het eerst dat een onderzoek is gestart naar de gang van zaken rond de beursgang van World Online. ,,We houden het tegen het licht'', aldus directeur G. Möller van de Amsterdam Exchanges (AEX) in een toelichting op de jaarcijfers van de beurs. De beurs kijkt onder meer naar de manier waarop de verkoop van aandelen door Brink is geformuleerd in het prospectus. ,,Alles staat er wel in, maar het is hier en daar wat wollig en erg formeel gefomuleerd'', zei Möller vanmorgen.

De koersdaling van World Online vond vanmorgen plaats in een sterk verslechterend klimaat voor technologiefondsen. Onder invloed van de daling van Amerikaanse technologie-index Nasdaq, die gisteren vier procent lager sloot, moesten kabelbedrijf UPC, telecomconcern KPN ver terug. Ook Philips, dat zijn belang in machinebouwer ASML wil verkopen, deelde in de malaise. Ook op de andere Europese beurzen daalden de koersen van Internet-aanbieders.

Naar aanleiding van de heftige koersval van World Online onderzoekt de AEX ook of er maatregelen genomen moeten worden tegen te grote koersschommelingen. Möller: ,,World Online is gedaald maar bijvoorbeeld het Spaanse Terra is in de eerste weken na de introductie juist enorm gestegen. Ik vind die volatiliteit erg hoog. De vraag is of we dit accepteren als gegeven van de markt, dan wel dat we dit gaan reguleren.''

WORLD ONLINE: pagina 11