Arcadis wil naar wereldtop

Binnen vijf jaar moet het Arnhemse ingenieursbureau Arcadis tot de topvijf in zijn sectoren behoren. Nu bezet het de 8ste of 9de plaats op de wereldranglijst, aldus bestuurder H. Noy gisteren bij de presentatie van de resultaten.

Arcadis (ooit Heidemij) wil die topvijf bereiken door veel overnames en groei van de bestaande activiteiten. De groei is belangrijk om multinationale bedrijven wereldwijd op lokaal niveau te kunnen helpen. ,,Iedereen groeit. Daar moeten we aan meedoen'', aldus Noy. Nadruk komt onder meer op de Verenigde Staten. Vorig jaar nam Arcadis daar Gibbels over (500 werknemers).

Arcadis haalt 80 procent van de omzet uit Nederland, de VS, Spanje en België. Bedrijven in die landen plaatsten vorig jaar meer orders voor ingenieurs- en adviesdiensten. ,,We profiteerden van de aanhoudend sterke economie.''

Arcadis is actief in infrastructuur, milieu, gebouwen, vastgoedinformatie en telecom. Het is betrokken bij de Betuwelijn en de HSL-Zuid. ,,Nederland is een groeimarkt'', denkt Noy. ,,Bij de aanleg van de spoorlijnen zullen we voor vele miljoenen omzet boeken. In totaal is er voor alle ingenieurswerk 300 miljoen gulden beschikbaar. Daar zullen wij een behoorlijk deel van binnenhalen.''

De nettowinst van Arcadis steeg vorig jaar met 13,4 procent tot 38,7 miljoen gulden (exclusief bijzondere posten). De omzet klom met 13,3 procent tot 1,44 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat groeide met slechts 2,5 procent tot 61 miljoen gulden, door problemen in Duitsland en dochter Euroconsult. (ANP)