`Arbodiensten falen bij ziekteverzuim'

Arbodiensten dragen niet bij aan het terugdringen van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Vier op de vijf bedrijven die een arbodienst ingeschakeld hebben, zien geen verandering in het ziekteverzuim. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Heliview. Inmiddels heeft 80 procent van de bedrijven met meer dan vijf werknemers een contract afgesloten met een arbodienst. Zonder de huidige wettelijke verplichting zegt 61 procent van de ondervraagde bedrijven geen arbodienst in de arm te nemen. Ondernemers zijn vooral niet te spreken over de geboden hulp en de bruikbaarheid van de adviezen van de bedrijfsarts. Alleen de telefonische bereikbaarheid scoort een voldoende. Vice-voorzitter P. Staal van de Branche-organisatie Arbodiensten (Boa) zegt in een reactie: ,,Het midden- en kleinbedrijf heeft nog maar kort met deze vorm van dienstverlening te maken.'' (ANP)