Ambassadeurs Veiligheidsraad naar Congres VS

De vijftien ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben gisteren een nog niet eerder vertoond bezoek afgelegd aan het Amerikaanse Congres en met senatoren gedebatteerd over de aflossing van de Amerikaanse schuld aan de VN. Het bezoek was een vervolg op de toespraak van de Republikeinse senator Jesse Helms, voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, tot de Veiligheidsraad in januari. De Republikeinen en de VN verschillen van mening over de Amerikaanse schuld van circa 1,7 miljard gulden aan de VN. Helms heeft een wetsvoorstel ingediend om grofweg de helft daarvan af te lossen, maar wel onder voorwaarden, zoals een lagere VN-contributie. De Nederlandse VN-ambassadeur Peter van Walsum zei gisteren dat die wet moet worden ingetrokken. Hij zei dat Nederland per hoofd van de bevolking veel meer geld aan de VN besteedt dan Amerika. ,,Mijn land pompt er geld in maar krijgt er weinig invloed voor terug'', zei Van Walsum. (Reuters, AP)