Acteur Paul Storm (99) overleden

De acteur, regisseur en toneelvertaler Paul Storm is woensdag op 99-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste theaterrol speelde hij in 1960 als kolonel Pickering in de musical My fair lady met Wim Sonneveld; zijn laatste tv-rollen dateren uit het begin van de jaren zeventig.

Paul Storm van 's-Gravesande, zoals hij voluit heette, werd geboren op Celebes en kwam op jeugdige leeftijd naar Nederland, waar hij oude talen studeerde en in 1920 zijn toneeldebuut maakte. Hij werkte een paar jaar in Parijs, bij het gezelschap van Jacques Copeau en was langdurig verbonden aan de Amsterdamsche Tooneelvereeniging. Zijn enige filmhoofdrol speelde hij in 1938 als de geheimzinnige weldoener in Vadertje Langbeen met Lily Bouwmeester. Tijdens de bezetting behoorde hij tot de kleine groep acteurs die weigerden zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer en daarom niet meer mochten optreden.

Kort na de oorlog was Storm mede-oprichter van het Rotterdams Toneel. Voorts werkte hij jarenlang voor de culturele stichting Sticusa in Suriname en India, waar hij toneelprojecten op gang bracht. In de jaren zeventig verdween hij uit de openbaarheid en sloot zich aan bij een hindoe-groepering in zijn woonplaats Den Haag.