Winst Roche stijgt 15 procent

Geneesmiddelenfabrikant Roche heeft de nettowinst over 1999 met 15 procent zien stijgen tot 5,8 miljard Zwitserse franc (8 miljard gulden). Dat is voor een deel te danken aan bijzondere baten; exclusief eenmalige posten ging de winst naar 5 miljard franc. De omzet steeg met 12 procent tot 27,6 miljard franc. De farmaceutische tak van Roche bleef marktleider in de leveringen aan ziekenhuizen. Daarnaast verbeterde Roche haar positie in de primaire zorg met de lancering van antibioticum Xenical en het griepmedicijn Tamiflu. Het combineren van diagnostische en therapeutische producten tot één pakket legde geen windeieren. Dit soort pakketten is al beschikbaar voor HIV en borstkanker. Het verkopen van een deel van de aandelen van het Amerikaanse Genentech droeg bij aan het resultaat. (ANP, AP)