VERTROUWD

,,Amanda, het meisje op de foto, kwam ik op het spoor via een Engelse mijnbouwprofessor die mij vertelde dat er in Amerika ook vrouwen in mijnen werken. Vanaf begin vorige eeuw zijn duizenden mensen naar Virginia, Kentucky en Tennessee getrokken. Eerst Ieren en Engelsen, later ook Polen, Italianen en zwarten. Een deel van hen woont nog steeds afgezonderd van de wereld, in de bossen en de bergen. Daar leven ze zoals wij tweehonderd jaar geleden deden. Amerikanen noemen ze wel laatdunkend Hillbillies; mijn serie over hen heet Appalachians. Toen ik de foto maakte, kende ik Amanda al heel lang. Ik had zelfs een tijdje vlakbij haar gewoond, boven op een berg. In 1996, negen jaar jaar later, kwam ik terug. Het fragiele elfje had een metamorfose ondergaan. Door McDonald's-achtig eten, klopte de uitdrukking `je bent wat je eet' bij haar.

,,Je kan zien dat we elkaar goed kennen. Een vertrouwd iemand fotograferen vind ik prettig, al fotografeer ik soms ook mensen die ik helemaal niet ken, zoals de jongen op de andere foto. Voor de Appalachians-serie heb ik drie keer een tijd in Amerika gewoond en voor mijn laatste project ben ik nu dertien keer in China geweest. Als ik aan iets nieuws begin, weet ik nog niet precies wat ik wil, zelfs al heb ik een thema. Het enige dat blijft is dat je foto's altijd iets met jezelf te maken hebben. Of dat geëngageerd is, weet ik niet. Dat is een modewoord, net als identiteit en de etiketjes die mij de afgelopen twintig jaar zijn opgeplakt. Ik ben nu al een geëngageerde, een vrouwen- en een portrettenfotograaf genoemd. Of ben ik nog een titel vergeten?''

Bertien van Manen (1942)

Werk op Biënnale: Retrospectief 1977-1997

Locatie expo: Las Palmas