UTC is nauw verbonden met luchtvaarthistorie VS

KLM gaat met UTC uit de VS een globaal netwerk voor vliegtuigonderhoud opbouwen. UTC is een enorm bedrijf met een roemrijk verleden in de luchtvaartindustrie.

United Technologies Corporation (UTC) is een conglomeraat van technische bedrijven die een veelvoud aan activiteiten ontplooien. De bekendste bedrijven die onder de paraplu van UTC opereren zijn Sikorsky (helikopters), Pratt & Whitney (vliegtuigmotoren), Otis (liften) en Carrier (airconditioning systemen). Volgens een woordvoerder loopt als een rode draad door de activiteiten van het bedrijf dat alle producten technologisch hoogstaand zijn, aanzienlijke investeringen vergen, gebouwd worden voor de lange termijn en uitgebreide servicecontracten vereisen.

Gisteren werd bekend dat UTC een alliantie gevormd heeft met KLM om een onderhoudsdienst in een afzonderlijk bedrijf onder te brengen dat zich zal vestigen nabij Schiphol. Dat bedrijf zal in de komende jaren worden uitgebouwd, waarbij wordt gemikt op grote klanten uit de luchtvaart. Het nieuwe bedrijf richt zich allereerst op technisch onderhoud van Pratt & Whitney 4000 vliegtuigmotoren en de CF6 motoren van KLM.

Een woordvoerder van UTC voorziet een periode van vijf tot acht jaar waarin het bedrijf de kans heeft zich te ontwikkelen. De omzet kan straks variëren van enkele honderden miljoenen tot een miljard dollar.

UTC heeft ongeveer 150.000 werknemers, van wie de helft buiten de Verenigde Staten werkt. De jaaromzet van ongeveer 24 miljard dollar (ongeveer 54 miljard gulden), is gelijkelijk verdeeld over de vliegtuigdivisies en niet-vliegtuigdivisies. Meer dan de helft van de omzet komt al sinds jaren van buiten de VS. Het bedrijf boekte in 1999 een nettowinst van 1,5 miljard dollar.

Het Amerikaanse concern, dat gevestigd is in Hartford (Connecticut), is geen bedrijf waarvan de naam bekend is bij het grote publiek. Veel namen van de dochterondernemingen zijn dat wel. Het betreft namen als Otis (liften), Sikorsky (helicopters) en Pratt & Whitney (vliegtuigmotoren). Het bedrijf heeft een interessante geschiedenis omdat grote namen in de Amerikaanse luchtvaartbedrijvigheid met het bedrijf verbonden zijn. In 1929 werd de United Aircraft & Transport Corporation gevormd. Het bedrijf bestond destijds uit Pratt & Whitney, Sikorsky, Hamilton, Boeing, het latere Northrop en de voorloper van United Airlines. Het werd van overheidswege opgebroken in 1934 omdat de concentratie van luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigproducenten ongewenst geacht werd. Het moederbedrijf ging verder als United Aircraft en behield die naam tot 1975, waarna het United Technologies heette. UTC nam kort daarna liftenfabrikant Otis (1976) en airconditioningproducent Carrier (1979) over en voegde in de jaren tachtig Hamilton aan het rijtje toe.

UTC heeft de afgelopen jaren vooral bedrijven overgenomen die actief zijn op het gebied van vliegtuigmotoren en vliegtuigonderdelen.